Osem minut po vzletu z moskovskega letališča Šeremetjevo je posadka ruskega potniškega letala Sukhoi Superjet družbe Aeroflot prvič javila, da so se znašli v težavah, kakšnih petnajst minut kasneje so zaradi požara na krovu že prisilno pristali na istem letališču. Kontrola zračnega prometa je po poročanju britanskega portala Daily Mirror stik z letalom, na katerem je bilo 78 potnikov in članov posadke, izgubila tik pred pristankom, ki naj bi uspel šele v drugem poskusu.

Rep povsem zgorel

»Pristajali so v tišini,« citirajo enega od zaposlenih na moskovskem letališču, ki je nevsakdanji prizor spremljal v živo. Fotografije in posnetki namreč kažejo z ognjem prežet zadnji del letala, iz katerega se vije ogromen oblak črnega dima. »Goreča krogla«, so prizor opisali eni, drugi so govorili o »bakli s črnim repom«. Na desetine gasilcev in reševalcev, ki so nemudoma priskočili na pomoč, je ogenj hitro pogasilo, šele takrat je bil viden obseg škode. V plamenih je izginil celoten rep letala, večji del zadnjega dela trupa pa je zgorel vse do kovinskega ogrodja.

»Čudež, da je nesrečo sploh kdo preživel,« je za portal Russia Today komentirala ena od prič. V nesreči je umrlo 41 oseb, je poročal RT. Pred tem so tiskovne agencije in lokalni mediji poročali, da je umrlo vsaj 13 oseb, od tega dva otroka. Potrjeno je, da je med reševanjem potnikov po zasilnih izhodih življenje izgubila stevardesa. Po navedbah zdravstvenih oblasti naj bi bilo na zdravljenju v bolnišnicah še devet ljudi, med njimi trije od skupno petih članov posadke. Poleg njih je bilo poškodovanih še 14 ljudi, ki so jim nudili pomoč na letališču. Reševalci so za agencijo Tass potrdili, da so z letala že prenesli posmrtne ostanke vseh žrtev, večino med njimi pa poslali v identifikacijo.

Natančen vzrok požara, ki je letalo z 78 potniki in člani posadke prisilil k pristanku, še ni znan, a naj bi v letalski družbi že potrdili, da je šlo za tehnično napako v motorju. Nekateri lokalni mediji so omenjali tudi, da bi lahko letalo zadela strela, saj so v nedeljo nad Moskvo divjale nevihte.

Ruski predsednik Vladimir Putin in premier Dmitrij Medvedjev sta že zahtevala preiskavo in ukazala ustanovitev posebne komisije. Svojcem umrlih sta izrekla sožalje in jim zagotovila vso možno podporo.