Skoraj natanko dvanajst let zatem, ko je triletna Madeleine McCann med počitnikovanjem s starši, bratcem in sestrico izginila iz apartmaja v portugalskem turističnem kraju Praia da Luz, je policija pod drobnogled vzela novega osumljenca. Ime naj bi portugalskim kolegom sporočili iz londonske metropolitanske policije, kjer se s primerom še vedno ukvarja manjša ekipa preiskovalcev.

Osumljeni trikratni morilec otrok

Ker preiskava še poteka, policija uradnih informacij ne daje, tako portugalski kot britanski mediji pa poročajo, da je osumljenec nemški pedofil Martin Ney. 48-letnik je po navedbah britanskega tabloida The Sun že od leta 2012 za zapahi zaradi umorov treh fantov, starih od devet do 13 let, sojetniku pa naj bi kasneje priznal še umor francoskega šolarja. Spolno naj bi zlorabil še več deset otrok. Čeprav so njegove znane žrtve fantki, strokovnjaki poudarjajo, da je za pedofile spol otroka pogosto nepomemben. Ney naj bi se skladal s policijskim profilom osebe, ki je ugrabila triletno Madeleine, pa tudi s fotorobotom moškega, ki naj bi ga neposredno po izginotju videli v bližini.

Ney je pri 21 letih končal šolanje za učitelja, potem potoval po Ekvadorju in Peruju, leta 1996 pa se začasno ustalil na Portugalskem. Znan je bil kot »moški z masko« ali »moški v črnem«, po poročanju časopisa The Sun se je na otroških igriščih neznansko rad skrival po grmovju, oblečen v temna oblačila in z masko na glavi pa strašil mimoidoče »lepe fantke«, s čimer se je pod vzdevkom GerdX rad sam pohvalil na spletu.

Predstavnik družine McCann je za britanske medije dejal, da bi Ney lahko bil ugrabitelj, ki ga že tako dolgo iščejo, a da je o takšnih zaključkih še prehitro govoriti. »Detektivi so v preteklosti z njim že govorili, vpletenost v izginotje Madeleine je takrat zanikal,« je pojasnil Clarence Mitchell. Do novih podatkov so se po njegovih navedbah dokopali v Scotland Yardu, a jim bo morala pri zaslišanju osumljenca na pomoč priskočiti nemška policija, saj je Ney zaprt v domovini.

Najhuje je ne vedeti

»Si lahko mislite, kako grozljivo bo za Kate in Gerryja spoznanje, da je osumljenec v izginotju njune hčere obsojenec zaradi pedofilije in umorov več otrok? Česa takšnega si ne more predstavljati noben starš,« je za medije komentirala bližnja prijateljica družine. »Najbolj grozno je, da ne vemo, kaj se je zgodilo. V prvi vrsti si seveda želimo, da se vrne domov, v vsakem primeru pa moramo izvedeti, kaj je bilo,« je Kate McCann povedala ob sedmi obletnici izginotja male Maddie. Z možem vztrajata, da je hči še živa, saj niso našli nobenih dokazov, ki bi kazali drugače.

Madeleine je leta 2007 izginila iz apartmaja v portugalskem letovišču, medtem ko so starši s prijatelji večerjali v bližnji restavraciji. Ravno zaradi te domnevne brezbrižnosti sta bila nekaj časa med osumljenci. Portugalska policija je po 15 mesecih preiskavo zaradi pomanjkanja sledi opustila, po njenem vnovičnem odprtju leta 2012 se ji je pridružil Scotland Yard, s katerim si po začetnem ločenem delovanju zdaj izmenjujejo informacije.