Osrednja dolina v Kaliforniji je pravi raj za gojenje mandljev. Tam pridelajo 80 odstotkov vseh mandljev na svetu. Izredno donosen posel močno sloni na čebelah, ki oprašujejo drevesa. Ko je čas za cvetenje mandljev, čebelarji iz vseh koncev ZDA pripotujejo v Kalifornijo, da bi jim marljive čebele pridelale zajeten zaslužek. Na en hektar mandljevih nasadov potrebujejo okoli pet panjev, kar pri velikanskem obsegu tamkajšnjih nasadov pomeni, da se med cvetenjem mandljev v kalifornijski Osrednji dolini nahaja kar polovica vseh čebelnjakov v ZDA. Takšna koncentracija čebelnjakov je hkrati priložnost, ki jo nepridipravi radi pograbijo. Kraja čebelnjakov namreč postaja razširjena praksa.

»To je popoln zločin,« je za National Geographic povedal policijski detektiv Rowdy Jay Freeman, ki je tudi sam čebelar. »Vidiš človeka v beli opravi in videti je kot čebelar, a je lahko tudi tat. Nikdar ne veš.«

Ameriški čebelarji so bili kraj posameznih čebelnjakov vajeni že v preteklosti, a pravijo, da je šlo nekoč za manjše kraje, medtem ko so kraje, ki se zdaj dogajajo v Kaliforniji, množične in zelo dobro organizirane. Škoda, ki nastane ob tem, je lahko gromozanska. Če poleg kraje opreme in čebel štejemo tudi izgubo prihodka, se škoda lahko giblje tudi okoli več sto tisoč dolarjev. Bloomberg poroča celo o primeru, ko so nepridipravi s krajo ustvarili za milijon dolarjev škode.

Ameriški čebelarji se zaradi kraj vsako leto soočajo s hudo dilemo. Naj se odpravijo v Kalifornijo, kjer lahko ostanejo brez čebel in vira prihodkov, ali pa ostanejo doma in se odpovedo lepim zaslužkom, ki so jih deležni pogumnejši kolegi.