Izraelska vojska je sporočila, da so z območja Gaze danes na izraelsko ozemlje izstrelili 150 raket in da je izraelski protiraketni sistem prestregel več deset raket.

V raketnem obstreljevanju je bila po podatkih policije v Izraelu huje ranjena ženska v kraju Kirjat Gat, ki je od meje z Gazo oddaljen 20 kilometrov. Dva ranjena naj bi bila v mestu Aškelon, raketa pa je zadela tudi hišo blizu tega mesta, medtem ko so druge rakete padle na nenaseljena območja.

Palestinske oblasti na območju Gaze, ki ga nadzira Hamas, so sporočile, da so izraelska letala zadela najmanj tri območja in da je bil pri tem ubit Palestinec, sedem jih je bilo ranjenih.

Ubit 14-mesečni deček, noseča mati huje ranjena

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je kasneje sporočilo, da je bil v izraelskem obstreljevanju ubit tudi 14-mesečni deček, njegova noseča mama pa je bila huje ranjena, ko je izstrelek zadel njuno hišo. Izraelska vojska o tem ni imela informacij, poudarili pa so, da napadajo samo vojaške cilje.

Izraelska vojska je sporočila, da so bili tarča letalskih napadov položaji dveh raketometov na območju Gaze ter da so tanki in letala obstreljevala več deset položajev Hamasa in Islamskega džihada, ki je zatrdil, da je izstrelil nekaj raket.

Zaradi razmer se je izraelski premier Benjamin Netanjahu sestal s poveljniki varnostnih sil. Popoldne je izraelsko obrambno ministrstvo sporočilo, da do nadaljnjega zapirajo mejne prehode z območjem Gaze, kot tudi morsko območje ob Gazi, kjer je dovoljeno ribariti prebivalcem območja Gaze.

Do tega najhujšega stopnjevanja napetosti na območju v več tednih je prišlo po petkovem nasilju na protestih Palestincev ob meji med območjem Gaze in Izraela. V odgovoru izraelske vojske na nasilje protestnikov, v katerem sta bila ranjena dva izraelska vojaka, so bili ubiti štirje Palestinci, med njimi dva pripadnika vojaškega krila Hamasa. Hamas je v petek napovedal odgovor na "izraelsko agresijo".