Nočni raketni napad z območja Gaze in izraelski odziv nista terjala žrtev, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Izraelski tanki so po navedbah prič obstreljevali položaje Hamasa v osrednjem delu območja Gaze in vzhodno od istoimenskega mesta.

Pred tem incidentom se je na območju Gaze ob meji z Izraelom na protestih zbralo okoli 40.000 Palestincev, ki so obeležili prvo obletnico začetka množičnih protestov na obmejnem območju. V spopadih z vojsko so bili po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje ubiti trije Palestinci, več kot 300 jih je bilo ranjenih. Že pred protesti, imenovanimi Pohod milijona, je pod izraelskimi streli umrl en Palestinec.

Izrael se je kljub nemirni situaciji odločil ponovno odpreti mejna prehoda Erez za osebe in Kerem Šalom za blago. Oba prehoda so zaprli v ponedeljek, potem ko so rakete z območja Gaze ranile sedem Izraelcev in spodbudile povračilne izraelske napade.

Leto dni protestov

Palestinci se že od 30. marca lani zbirajo na protestih Veliki pohod vrnitve, s katerimi zahtevajo vrnitev na območja, od koder jih je Izrael pregnal ob ustanovitvi države leta 1948. Protesti so namenjeni tudi nasprotovanju blokadi Gaze s strani Izraela in Egipta. Proteste je sicer sprožila napoved preselitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar so ZDA maja lani tudi storile.

V nasilju med izraelsko vojsko in protestniki je bilo doslej po podatkih ministrstva za zdravje na območju Gaze ubitih 267 Palestincev, še več tisoč jih je bilo ranjenih. Umrl je tudi en izraelski vojak.