Po preizkušnjah v Katarju, Argentini in ZDA motociklisti elitnega razreda motoGP prihajajo v Evropo, kjer bodo odvozili naslednjih enajst dirk sezone. Njihova prva postojanka bo ta konec tedna legendarna steza v Jerezu. Večina dirkačev jo pozna do obisti, saj so na njej prevozili na tisoče krogov. To še zlasti velja za španske motocikliste, ki so tu enkrat ali dvakrat na sezono dirkali že v domačem prvenstvu CEV. Tudi sicer je 4,4-kilometrska proga priljubljeno prizorišče za testiranje tako pri moštvih v razredih moto3 kot tudi pri moštvih moto2 in motoGP. Če bi torej dejali, da lahko večina tekmovalcev stezo prevozi s prevezo okoli oči, se bržkone ne bi pretirano zmotili.

Kljub temu bo Jerez tokrat postregel z nekaj novostmi, ki lahko na jutrišnji dirki pošteno premešajo karte. Čeprav je lanskega novembra na andaluzijski stezi svoje motocikle testirala vsa motociklistična karavana, so organizatorji odtlej na najbolj zahtevnih ovinkih položili nov asfalt in zgladili grbine, zato je oprijem boljši. »Asfalt se je precej spremenil. Recimo, da ima okoli 80 odstotkov proge nov asfalt, zato je občutek na motociklu precej drugačen. Manj je grbin, zaradi boljšega oprijema pa bo tudi obraba pnevmatike nekoliko večja,« je po ogledu proge ugotavljal Hondin dirkač Takaki Nakagami.

Tudi zato ne bi bilo presenečenje, če bi na četrti dirki sezone po Andreii Doviziosu (VN Katarja), Marcu Marquezu (VN Argentine) in Alexu Rinsu (VN Amerik) dobili še četrtega zmagovalca. Morda utegne na najvišjo stopničko zmagovalnega odra tokrat stopiti veteran Valentino Rossi, ki ima v Jerezu rekordnih sedem zmag. »Jerez je bil zadnji dve sezoni za naše motocikle zahtevna steza, a na zadnjih dveh dirkah smo se dobro odrezali. Zanimivo bo videti, ali smo tudi tu lahko konkurenčni,« ostaja previden pri napovedih Yamahin as Valentino Rossi.

Motivacije ne bo manjkalo domačim tekmovalcem, ki so doslej v Jerezu slavili največkrat – trinajstkrat. Ne le, ker bodo dirkali pred lastnim občinstvom, temveč tudi, ker bo jutrišnja preizkušnja že jubilejna 400. na španskih tleh in 300., odkar je bil ustanovljen razred motoGP. »Jerez je vedno posebna dirka, saj je prva evropska v dirkaškem koledarju, poleg tega pa lahko računam tudi na podporo španskih navijačev,« pravi Marc Marquez, ki je tu slavil lani in leta 2014, zelo hiter pa je bil tudi na včerajšnjih prostih treningih.

Na jug Španije je kot vodilni v skupnem seštevku pripotoval Italijan Andrea Dovizioso, za katerega bo tokratna preizkušnja že 200. v elitnem razredu. »V Jerez sem prišel kot vodilni, a bolj kot s samim položajem v prvenstvu me veseli, da imam odlične občutke na motociklu. Vidi se, da smo še bolj konkurenčni kot v lanski sezoni, kar se pozna pri rezultatih. Predvsem na stezah, ki nam v preteklosti niso ustrezale. Mislim, da nam lahko tudi tukaj uspe dober rezultat,« je optimist Andrea Dovizioso. Doslej se voznik Ducatija tu še ni izkazal, saj je najboljšo uvrstitev dosegel leta 2014 in 2017, ko je zasedel peto mesto.