Pentagon pričakuje, da bodo kitajske oblasti infrastrukturo v sklopu trgovsko-politične pobude En pas, ena pot (OBOR) poskušale zaščititi z izgradnjo vojaških oporišč po svetu. Kitajska ima trenutno sicer zgolj eno vojaško oporišče v tujini. Ta se nahaja v Džibutiju. Lani se je govorilo o postavitvi kitajske baze na severovzhodu Afganistana, Washington Post pa je pred kratkim poročal tudi o gostovanju kitajskih vojaških enot v oporišču na jugovzhodu Tadžikistana, ob Vakanskem koridorju. Tudi afganistanska baza naj bi se nahajala ob tem strateško pomembnem koridorju, ki se nahaja v Afganistanu in meji na Tadžikistan, Kitajsko in Pakistan.

Ameriško obrambno ministrstvo sumi, da bi Kitajska oporišče rada postavila tudi v Pakistanu. Zanimale pa naj bi jih tudi baze v nekaterih državah na Bližnjem vzhodu, v jugovzhodni Aziji in zahodnem Pacifiku. Pentagon poleg tega svari še pred povečano kitajsko aktivnostjo na območju Arktike.

»Napredovanje kitajskih projektov, kot je pobuda En pas, ena pot, bo zaradi skrbi za varnost projekta OBOR verjetno spodbujalo postavljanje vojaških oporišč v tujini,« je zapisal Pentagon v letnem poročilu ameriškemu kongresu. »Kitajska bo poskušala vzpostaviti dodatna vojaška oporišča v državah, s katerimi ima dolgotrajne prijateljske odnose in podobne strateške interese, kot so Pakistan in druge države, kjer je gostovanje tujih vojsk že praksa.«

Poročilo ameriškega obrambnega ministrstva poleg tega trdi, da želi Kitajska svojo rastočo ekonomsko, diplomatsko in vojaško moč izkoristiti, da bi se vzpostavila kot najvplivnejša država v regiji in razširila svoj mednarodni vpliv.