Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v poslanici ob letošnjem mednarodnem dnevu jazz označila kot »razcvet lepote, porojene iz zatiranja«, kot glasbo improvizacije in kolektivnega ustvarjanja. V jedru jazza sta svoboda in odprtost, zaradi česar ga sprejemajo kulture po vsem svetu, pri čemer ga vsaka obogati s svojo lastno glasbeno zgodovino in posebnimi toni. Milijonom po vsem svetu omogoča, da preko njega izrazijo svoja prizadevanja in težnje. Je izjemen simbol svobodne izražanja in človeškega dostojanstva. V svetu vse večje disharmonije in delitev je jazz univerzalni jezik miru, je zapisala.

Kot piše na uradni spletni stani mednarodnega dneva jazza, bo Globalni zvezdniški koncert letos v avstralskem Melbournu. Nastopilo bo več kot 30 svetovno znanih glasbenikov, med njimi Herbie Hancock, James Morrison, Dee Dee Bridgewater in Kurt Elling.

Danes na Starem trgu Jadranka Juras Jazz Kvintet

Že tretje leto zapored se obeleževanju mednarodnega dneva jazza v Sloveniji s ciklom koncertov pridružuje ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije. Praznovanje sta uvedla koncerta v Idriji in Tolminu minuli petek, drevi pa bo na Starem trgu nastopil Jadranka Juras Jazz Kvintet; slednji bo v petek nastopil še v kulturni dvorani stavbe Občine Velika Polana. Program Imago Sloveniae ob mednarodnem dnevu jazza poteka v sodelovanju z Unesco mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo in pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Mednarodni dan jazza, ki ga je leta 2012 na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov, sicer danes obeležujejo v več kot 190 državah.