Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu skupine B v Nursultanu prespala polovico premiere z gostiteljem Kazahstanom in turnir odprla z bolečim porazom (2:3). Varovanci selektorja Iva Jana si v boju za napredovanje v elitni razred odslej ne smejo več privoščiti spodrsljaja.

Slovenska vrsta je bila razglašena več kot pol ure tekme. Najbolj je škripalo v obrambi, medtem ko v napadu brez razpoloženega hokejista ni bilo prave ustvarjalnosti. Risi so si v uvodni tretjini privoščili štiri izključitve, kar so Kazahstanci hitro izkoristili in dvakrat zadeli z igralcem več. Do odmora so si po dinamični igri priigrali visoko vodstvo s 3:0 in v primerjavi s tekmecem pokazali precej več želje po zmagi. Po prihodu iz garderobe se razmerje sil na igrišču ni spremenilo. Agresivni Kazahstan je oblegal vrata Matija Pintariča, ki je zablestel s številnimi obrambami, popravljal nedopustne napake soigralcev v polju in svoje moštvo ohranjal v igri za čudežni zasuk. Ko se je že zdelo, da Slovenija nima več možnosti za vrnitev v tekmo, so risi udarili tik pred koncem druge tretjine. Prvi slovenski gol v Nursultanu je zabil Anže Kuralt, že naslednjo minuto pa je David Rodman po odbitem strelu pospravil plošček v mrežo, da je bila tekma znova povsem odprta. Pri obeh zadetkih je s podajama sodeloval tudi prvi zvezdnik turnirja Anže Kopitar.

Slovenija je bila pred zadnjimi dvajsetimi minutami v naletu, a je silovito ofenzivo proti kazahstanskemu golu pripravila šele tik pred koncem, ko je poskusila brez vratarja. Nevarni streli so se hitro vrstili, a plošček za podaljšek ni hotel v mrežo. Čeprav je slovenska reprezentanca predvsem v zadnjem delu opazno dvignila raven igre, je bila s porazom kaznovana za neodgovorno predstavo v prvi polovici tekme. »Prva tretjina je bila res slaba. Tako se ne odpre svetovnega prvenstva. Naredili smo preveč individualnih napak, štiri izključitve v dvajsetih minutah so nam pobrale veliko moči in nas vrgle iz tira. V drugi tretjini je imel Kazahstan več priložnosti, mi pa smo zadeli dva gola. Škoda, da nismo izsilili podaljška. Iz rok smo izpustili veliko priložnost,« je za nacionalni radio povedal izkušeni branilec Sabahudin Kovačevič, ki bi pri zadetkih Kazahstana lahko posredoval odločneje.

Za slovensko reprezentanco v Nursultanu ne bo premora, saj jo že jutri opoldne čaka obračun številka dve z Južno Korejo. Azijci so na včerajšnji otvoritveni tekmi prvenstva s kar 5:1 presenetili Madžarsko, prva favoritinja turnirja Belorusija pa je komaj ugnala Litvo, ki se bori za obstanek. Slovenijo bi zmaga proti Koreji vrnila v igro za napredovanje v elito, poraz bi jo pahnil v nezavidljiv položaj. »Nekaj se bomo morali naučiti iz poraza proti Kazahstanu, ki ga moramo čim prej pozabiti. Nov dan prinaša nov izziv s Korejo. Moramo zmagati,« je odločen David Rodman, ki je v udarnem napadu zaigral z Anžetom Kopitarjem in Robertom Saboličem.