Slovenska hokejska reprezentanca bo na današnji premieri z gostitelji Kazahstanci z začetkom ob 16. uri doživela enega od vrhuncev svetovnega prvenstva skupine B, ki se začenja v Nursultanu. Risi se bodo v konkurenci šestih reprezentanc potegovali za prvo in drugo mesto, ki vodita v elitni razred.

Favorita sta Kazahstan in Belorusija

Slovenija je na azijsko celino odpotovala s prvim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem, a brez osmerice standardnih reprezentantov. Jan Muršak, Mitja Robar in Aleš Mušič ne bodo nikoli več zaigrali za rise, medtem ko so Rok Tičar, Gašper Krošelj, Žiga Jeglič, Jan Urbas in Žiga Pavlin odpovedali nastop zaradi poškodbe. Slovenija bo v prenovljeni zasedbi naskakovala osmo uvrstitev v elitno skupino svetovnega hokeja, ki jo je nazadnje okusila pred dvema letoma v Parizu in se takoj poslovila od najboljših. Slovenija je lani neuspešno lovila vrnitev v najvišji razred na prvenstvu v Budimpešti, kjer se je po uvodnih porazih z Veliko Britanijo in Poljsko znašla celo v boju za obstanek in tekmovanje sklenila na predzadnjem mestu.

Slovensko moštvo na prvenstvu skupine B po dolgem času ne bo v vlogi favorita, ki pripada Kazahstanu in Belorusiji. Varovanci selektorja Iva Jana na pripravljalnih tekmah niso prepričali z igro. Po visokem porazu v Budimpešti z Madžarsko (4:7) so na Bledu po individualnih napakah v obrambi izgubili z Italijo (2:3), na generalki dan pozneje pa so v zadnji tretjini proti istemu nasprotniku nadoknadili dva gola zaostanka in zadnji hip vpisali zmago. »Ta zmaga nam prinaša samozavest. Vesel sem, da si ustvarimo veliko priložnosti, ki jih bo treba na prvenstvu izkoristiti. Morali bomo biti zelo potrpežljivi in vseh šestdeset minut odigrati na visoki ravni. Vsaka tekma bo zelo naporna, saj na prvenstvu ni slabih tekmecev,« pravi selektor Ivo Jan, ki bo reprezentanco prvič vodil na velikem tekmovanju.

Ivo Jan: Pripravljeni na prvi izziv

Današnja popoldanska preizkušnja s Kazahstanom, ki bo imel bučno podporo s tribun, bo že pokazala smernice za nadaljevanje prvenstva. Slovenija bi z zmago postala resna kandidatka za napredovanje, poraz pa bi pomenil, da je ekipa že uvodni dan tekmovanja pokurila bonus spodrsljajev. Kazahstan je dobro formo potrdil na zadnji pripravljalni tekmi z Južno Korejo (3:0), pred tem pa je po kazenskih strelih izgubil z Belorusijo (4:5). Kazahstansko vrsto sestavljajo večinoma igralci iz domačega kluba Barys, ki nastopa v ruski ligi KHL. Naturalizirali so pet hokejistov iz Severne Amerike. »Nasprotnik je izkušen, a mi bomo pripravljeni,« pravi Jan.

Po poškodbi Gašperja Krošlja bo številka ena pripadla vratarju Matiji Pintariču. Veliko bo odvisno od udarnega napada, v katerem bosta poleg Kopitarja nastopila Robert Sabolič in Žiga Pance. »Po pristanku na prizorišče tekmovanja v petek zvečer so bile noge malo trde, a smo na sobotnem treningu znova pognali kri po žilah. Spoznali smo dvorano, ki je odlična. Proti Kazahstanu bomo nabrušeni,« napoveduje eden najizkušenejših slovenskih branilcev Sabahudin Kovačevič. Slovenijo že osemnajst ur po uvodni preizkušnji v Nursultanu čaka obračun številka dve z Južno Korejo, ki je lani tako kot Belorusija izpadla iz elitnega razreda. Svetovno prvenstvo skupine A bo prihodnjo pomlad gostila Švica.