Slovenska hokejska reprezentanca bo danes dopoldne prek brniškega letališča z vmesno postajo v Carigradu pripotovala v Nursultan, kjer se v ponedeljek začenja svetovno prvenstvo drugega kakovostnega razreda. Slovenska vrsta je dan pred odhodom v Kazahstan uspešno opravila generalko z Italijo. Na Bledu je v zadnji tretjini nadoknadila zaostanek dveh golov in slavila s 3:2.

Selektor Ivo Jan bo v Kazahstanu prvič vodil slovensko reprezentanco na velikem tekmovanju. Edini cilj je uvrstitev v elito, a Slovenija zaradi serije odpovedi pomembnih hokejistov ne bo v vlogi favorita. Težavam selektorja pri sestavljanju igralskega kadra med pripravami ni bilo konca, saj je udeležbo v Nursultanu odpovedala kar osmerica igralcev, ki je v zadnjih letih sestavljala jedro izbrane vrste. Reprezentanca je dan pred odhodom na prizorišče tekmovanja ostala še brez prvega vratarja Gašperja Krošlja, ki so se mu poglobile težave s poškodbo kolka. Krošlja v času prvomajskih praznikov čaka pregled z magnetno resonanco, zdravniki pa ne izključujejo operativnega posega.

Ob odsotnosti Krošlja bo slovenska vrata na azijskih tleh najverjetneje varoval Matija Pintarič, za katerim je uspešna sezona v Franciji. Na priložnost bosta čakala tudi Luka Gračnar in Žan Us, ki se je v dresu Olimpije sinoči potegoval za naslov državnega prvaka. Slovenija na svetovno prvenstvo odhaja s popotnico ene zmage in dveh porazov s treh pripravljalnih tekem, kar ni preveč obetavno pred ponedeljkovo premiero z gostiteljem Kazahstanom. Risi so minuli teden v Budimpešti izgubili uvodni pripravljalni obračun z Madžarsko, ko so se ob porazu s 4:7 pokazale razpoke predvsem v obrambnih vrstah. V sredo je Italija na Bledu izkoristila individualne napake slovenske reprezentance in slavila s 3:2, dan pozneje pa sta tekmeca znova prekrižala palice.

Slovenija niti na zadnji tekmi pred začetkom prvenstva ni povsem prepričala z igro. Gostitelji so v prvi tretjini nadzorovali igro, a je manjkal zadetek v italijanski mreži. Italija je šele v nadaljevanju pokazala več ambicij v napadu in v drugi tretjini za vodstvo izkoristila neodločnost slovenskih branilcev pred vrati Pintariča, ki ga je pozneje rešil tudi okvir vrat. Janovi varovanci so bili vse bolj neučakani, saj jim ni stekla niti igra ob številčni prednosti, ki bo na prvenstvu pomemben dejavnik za napredovanje v skupino A. Kar ni uspelo Sloveniji, je v zadnjem delu igre Italiji, ki je izkoristila igralca več in povišala prednost. Ko je že kazalo na drugo zaporedno zmago gostov, se je Slovenija vendarle zbudila in z napadalnim slogom uprizorila zasuk, ki ga je s prvim golom začel Ograjenšek. V zadnjih minutah sta preobrat zrežirala Kopitar in Verlič, ki je zadel z igralcem manj, Italijani pa niso imeli sreče za podaljšek, saj so zadeli vratnico in zgrešili prazna vrata.

Selektor Ivo Jan se je za sodelovanje ob zaključku priprav že zahvalil Mihi Logarju, Anžetu Ropretu, Juretu Sotlarju in Aljažu Predanu, ki jih bodo danes dopoldne na Brniku zamenjali hokejisti Olimpije (Miha Zajc) in Jesenic (David Rodman, Tadej Čimžar, Luka Kalan). Ivo Jan je z objavo končnega seznama igralcev počakal vse do zaključka državnega prvenstva, po zmagi nad Italijo pa je takole strnil misli: »Zelo pomembno, da smo se v zadnji tretjini zbrali in dosegli zmago, ki nam bo dvignila samozavest. Igralci so pokazali močan značaj in dokazali, česa so sposobni. Na zadnjih treningih bomo poskušali odpraviti zadnje pomanjkljivosti.«