Raziskovalci mednarodne enote za raziskovanje onesnaževanja morja z britanske Univerze v Plymouthu so preverili, kako hitro se v naravnem okolju razgrajujejo biorazgradljive in kompostne vrečke v primerjavi z običajnimi plastičnimi vrečkami. Vse tri vrste vrečk so izpostavili morju, zraku in zemlji. Nobena od vreč se ni povsem razgradila v čisto vseh preizkušenih okoljih. Najbolje se je izkazala kompostna vrečka, ki se je povsem razgradila po treh mesecih v morskem okolju, a raziskovalci opozarjajo, da ni še povsem jasno, kaj so vsi stranski produkti razgradnje takšne vrečke ter kakšni so njihovi okoljski vplivi.

Precej slabše so se izkazale biorazgradljive vrečke. Tudi po treh letih pod zemljo ali v morskem okolju so bile še vedno dovolj čvrste, da je bilo z njimi mogoče nositi nakupovalne izdelke. Kompostna vrečka se po 27 mesecih pod zemljo sicer ni razgradila, se je pa raztrgala, ko so vanjo položili kakšen predmet.

Raziskavo so objavili v znanstveni reviji Environmental Science and Technology, z njo pa želijo opozoriti, da biorazgradljive vrečke niso čudežni odgovor na problem onesnaževanja s plastiko.

Vodja raziskave Imogen Napper pravi: »Bila sem presenečena, da lahko s katerokoli vrečko po treh letih še vedno prenašaš kupljene izdelke. Najbolj presenetljivo je, da je to mogoče z biorazgradljivimi vrečkami. Menim, da samodejno sklepamo, da se bodo razgradile hitreje od običajnih vrečk. Naša raziskava pa kaže, da, vsaj po treh letih, temu ni nujno tako.«