»Nekaj nepozabnega je bilo v prvi sezoni voziti tudi na najstarejši klasiki, čeprav je bilo hladno in deževno,« je podoživljal dvajsetletnik iz Komende Tadej Pogačar, najmlajši v konkurenci La Doyenne. Še enkrat je dokazal potencial. Na zanj izjemno dolgi trasi (256 km), kjer naj mladeniči teoretično ne bi imeli nobene možnosti, je izkoristil talent hribolazca (4000 m višinske razlike) in v Liege pripeljal v prvi zasledovalni skupini. Sprintal je za deseto mesto, zraven pa je bil tudi prvi s svetovnih lestvic, Francoz Julian Alaphilippe. »Noge so bile dobre, ampak po vseh vzponih ti zmanjka energije. Meni jo je pobralo na zadnjem vzponu. Dosegel sem 18. mesto, kar mi pomeni veliko za prvo leto,« je povedal Pogačar. Iz ekipe UAE je bil edini spredaj, čeprav je vozila s tremi kapetani, Ulissijem, Martinom, Costo. Poznavalci kolesarstva zato o njem govorijo v presežnikih.

Matej Mohorič (36. mesto) je tako kot Grega Bole in Luka Pibernik že pred dirko dejal, da bo imel zaradi nastopa boljših hribolazcev Vincenza Nibalija (8. mesto) in Dylana Thuensa (9. mesto) drugačno vlogo v ekipi Bahrain Merida. »Moja naloga je bila, da Vincenza v zaključku pripeljem v ospredje pred vsakim vzponom. To mi je odlično uspelo, tako da je s tem prihranil precej moči. Na žalost mu je na koncu zmanjkalo, da bi ujel priključek do najboljših dveh,« je razložil Matej Mohorič. To se je zgodilo v ključnem trenutku, slabih dvajset kilometrov pred ciljem, ki ga je za napad izkoristil tudi Jakob Fuglsang. 34-letni Danec, zmagovalec dirke po Sloveniji pred desetimi leti, je končno dočakal svoj veliki trenutek tudi na eni od petih najuglednejših enodnevnih dirk.

V torek se v Neuchatelu blizu Ženeve s štiri kilometre dolgo uvodno vožnjo na čas začenja 73. dirka po Romandiji. V ospredju ugledne švicarske etapne dirke bo tudi lanski zmagovalec Primož Roglič (Jumbo Visma), vozijo pa tudi Jan Tratnik, Jan Pibernik (Bahrain Merida), Tadej Pogačar (UAE Emirates) in še en slovenski zmagovalec iz leta 2010, Simon Špilak (Katjuša). Šestdnevna dirka ima na sporedu dve preizkušnji na čas, tudi zaključni kronometer v Ženevi (17 km), le predzadnja etapa se konča v gorskem središču. Za Rogliča bo v ospredju priprava na italijanski Giro, kjer bo prvič v vlogi kapetana in favorita za zmago. »Zame je pomembna priprava na Giro. Pomembno bo, da sem na varnem, se izogibam težavam in najdem ritem, ki bo potreben za start v Bologni,« pravi Primož Roglič. Giro se začne 11. maja, na dirki po Romandiji ne bo nobenega od tekmecev (Dumoulin, Landa, Nibali, Formolo, Majka, Bernal, S. Yates, Lopez) za rožnato majico. Prav zanimivo bo videti, kako se bo ta neobičajna praksa obnesla.