»V ključnem trenutku pred vzponom na Kroisberg, kjer je napadel Alaphilippe, sem bil povsem v ospredju, potem pa dobil defekt tik pred začetkom vzpona. Kolega iz ekipe Caruso mi je dal svoj obročnik, a je bilo že prepozno. V ospredju so favoriti šli na vso moč in nisem več uspel ujeti priključka do najboljših,« je Matej Mohorič (Bahrain Merida) opisal zanj ključni trenutek dirke Amstel Gold, ko je dobrih 35 kilometrov pred nizozemskimi ardenskimi griči, torej pred ciljem, izgubil možnosti za vidnejšo uvrstitev (45. mesto, zaostanek 4:19). Prav v tistem trenutku so najboljši ujeli tudi ubežnike z Gregom Boletom, ki je kot 37. privozil v cilj v isti skupini. Ostala dva slovenska kolesarja, Jan Tratnik in Tadej Pogačar, nista imela najboljšega dne in nista privozila do cilja. V sredo bodo vozili Valonsko puščico.

Mathieu Van der Poel zmagal 29 let po očetu Adriu.

Konec nizozemske pivovarske klasike so mnogi, tudi Lance Armstrong na twitterju, opisali kot najboljšo dirko, ki so jo kdaj koli videli. Eden dolgoletnih tujih TV-komentatorjev je dejal, da je bil to najbolj nenavaden razplet. Mathieu Van der Poel je v zaključku naredil neverjeten preobrat in zmagal 29 let po očetu Adriu. Dokazal je, da je fenomen, kot govorijo že vsi.

Vse je kazalo, da se bosta za zmago udarila vodilna na lestvici World Toura, Francoz Julian Alaphilippe (Quick.step) in Danec Jakob Fuglsang (Astana), ki sta bila na čelu zadnjih trideset kilometrov. V zadnjem kilometru ju je najprej zaradi taktiziranja, kot se je izkazalo pozneje pa tudi zaradi slabih podatkov o časovnih zaostankih zasledovalcev, ujel Poljak Michael Kwiatkowski. A je iz ozadja večjo skupino v zavetrju privlekel tudi 24-letni nizozemski mladenič in na koncu še odsprintal s čela kolone. V kolesarstvu to vidimo zelo redko in je dokaz surove moči.

Dirko po Turčiji so skrajšali zaradi snega

Mathieu Van der Poel je navdušil predvsem na ravni World Toura, in to kot član povabljene drugorazredne ekipe Corendon-Circus. Malce tudi v posmeh kolesarstvu kot ekipnemu športu. »MVDP je še enkrat več dokazal, da je trenutno v odlični formi. Na najpomembnejši dirki na Nizozemskem je zmagal v majici državnega prvaka,« je vrstniku polaskal tudi Mohorič v majici slovenskega prvaka.

Vremensko neobičajen je bil konec dirke po Turčiji, saj so kraljevsko etapo skrajšali zaradi novozapadlega snega v gorah. Dirko je z mešanimi občutki odpeljal tudi pomrznjeni Jan Polanec. Zaradi snega ključnega klanca ni odpeljal po predvidevanjih in sposobnostih in končal na šestem mestu, čeprav je veljal za enega od favoritov. Kljub temu je to zelo lep uspeh za Kranjčana. Po številu točk UCI je uspeh iz Turčije tudi drugi največji uspeh na etapnih dirkah po 11. mestu na italijanskem Giru 2017. In prav Giro bo tudi njegov veliki projekt. Polanc je nadaljeval izjemno uspešno slovensko pomlad. Na lestvici svetovnega niza je kar četverica med najboljšimi sedemdesetimi (6. Primož Roglič, 40. Mohorič, 61. Tadej Pogačar, 67. Polanc).

Velikonočni kolesarski konec tedna je zaznamoval tudi Marko Kump. Zmage kolesarja ekipe Adria Mobil zadnji tekmovalni dan mednarodne etapne dirke Beograd–Banjaluka sicer ne gre primerjati z zgoraj omenjenim svetovnim nizom, a ima svojo uspešno statistiko. Zmaga Kumpa novomeško ekipo uvršča med 25 najuspešnejših profesionalnih ekip po številu zmag na dirkah UCI letos. Kump, med navijači Dolenjska puščica, je s to zmago vpisal tudi dva jubileja – 35. zmago na članskih mednarodnih dirkah UCI v dvanajstih letih, od tega je bila to 15. zmaga na dirkah prve kategorije in višje, torej med popolnimi profesionalci. Po številu zmag po tem merilu Kumpa prekašajo le Bole, Roglič, Luka Mezgec in upokojeni Borut Božič. »V zadnjem kilometru sem se le držal zavetrja Davida Pera in zadnjih 350 metrov odpeljal na polno,« je Marko Kump polaskal pomoči ekipnih kolegov. V skupnem seštevku na največji dirki v BIH je bil najvišje Gašper Katrašnik na 16. mestu.