»Mislim, da mi prva od ardenskih klasik, Amstel Gold race, v programu najbolj ustreza. Po profilu je malo lažja, zato je primerna za tiste, ki nismo ravno specialisti za klanec in se dobro peljemo po ravnem. Amstel je za vsestranske kolesarje. Naslednji dve sta manj ustrezni zame; Valonska puščica je za eksplozivne hribolazce, mati klasik Liege–Bastogne–Liege pa za zelo vzdržljive hribolazce,« je slovenski kolesar Matej Mohorič razlagal med tednom, ko smo ga srečali med treningom pod Krvavcem. Razkril je razlike in svoje možnosti za velikonočno 54. izvedbo nizozemske pivovarske klasike, dolge 265 kilometrov, katere značilnost je 35 nizozemskih vzpetin po ozkih vaških cestah. Mohorič, ki ima zelo uspešno tekmovalno pomlad, na Nizozemskem ne bo sam. Na Milano–San Remo se je v zgodovino vpisal z najboljšim dosežkom doslej, s petim mestom, bil deveti na Gent–Wevelgem, 15. na odprtju Flandrije. Le brutalni Pariz–Roubaix se mu je zameril. Zdi se, da bi bil Amstel lahko lepa nova priložnost, saj so v ospredju kolesarji njegovega kova. Vendar njegov čas pri 24 letih šele prihaja, čeprav bo slovenski prvak vozil že petič.

Na startu v Maastrichtu bo znova številna slovenska zasedba, glede na populacijo nadpovprečna. V ekipi Bahrain Merida bosta ob Mohoriču vozila Grega Bole in Jan Tratnik. Oba sta v drugem planu, predvsem kot pomočnika, a trasa jima vsekakor ustreza. V zasedbi UAE Emirates pa bo zraven, kot bo na vseh naslednjih zgoraj omenjenih ardenskih enodnevnih dirkah tudi mladi, dvajsetletni Tadej Pogačar. Po Baskiji je opozoril nase z izjemno vožnjo, in to prav med delom kolesarjev, ki bodo spredaj tudi v Ardenih. Razlika je očitno zgolj pri razdalji. Kar 265 kilometrov dolga dirka ni za mladeniče. Kolesar iz Komende bo najmlajši na dirki. »Na te dirke grem lahko bolj sproščeno in brez pritiska. Če se bom dobro počutil, bom na voljo kapetanom v zaključkih. Zanimajo me predvsem izkušnje,« je Pogačar realen ob debiju. Za slovenske kolesarje omenjeni niz ardenskih klasik skozi zgodovino ni bil posebno uspešen. Prav Mohorič in Pogačar bi v prihodnje lahko pisala zgodovino.

Vse bližje je tudi italijanski Giro. Primož Roglič je z ekipo Jumbo Vasma, ki ga bo spremljala na tritedenski dirki, na višinskih pripravah v Sierri Nevadi. Želja za prvo letošnjo tritedensko dirko ne skrivajo. Že pred Girom, ki se bo začel 11. maja v Bologni, je na seznamu predprijavljenih za 73. Tour de Romandie (30. april–5. maj). V soseščini je odmevala tudi odpoved dirke Po Hrvaški. Natančneje Tour of Croatia. Odpoved je posledica spora med glavnima organizatorjema, predvsem zaradi pravic uporabe imena Tour of Croatia in denarja. Med povabljenimi na aprilsko dirko sicer ni bilo slovenskih ekip. Druga stran z Vladimirjem Miholjevićem, enim od športnih direktorjev v moštvu Bahrain Merida, čigar organizacija tehnične izvedbe s TV-prenosom je bila za vzor tudi slovenskemu Touru, napoveduje etapno dirko pod imenom CroRace v oktobru. V pripravah na Giro je Jan Polanc trenutno na dirki Po Turčiji, dirki World Toura, in je pred današnjo odločilno gorsko etapo s ciljem v gorskem centru Kartepe na četrtem mestu. Glede na sloves je glavni favorit za končno zmago.