»Ne želim zvišati davkov, ampak jih želim znižati za tiste, ki delajo, in sicer z znižanjem davka na dohodek,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Macron. Francoski vladi je naložil uresničitev tega ukrepa, ki bi ga financirali z odpravo nekaterih vrzeli v davčni zakonodaji, ki jih izkoriščajo podjetja, in znižanjem javne porabe.

Dodal je, da se zaveda pritožb državljanov zaradi reforme posebnega davka na dohodke milijonarjev, ki je sledila njegovi izvolitvi maja 2017. Poudaril je, da je bil namen tega spodbuditi produktivnost in da ni bilo darilo bogatim. Napovedal je, da bodo prihodnje leto znova preučili to reformo.

Napovedal je še, da bo nadaljeval z reformnim programom. »Sprememb, ki so v teku, in sprememb, ki jih naša država potrebuje, ne smemo ustaviti,« je še izpostavil.

Gibanje rumenih jopičev, katerih protesti so se večkrat sprevrgli v nasilje, je ob tem posvaril, da je treba zdaj znova vzpostaviti red. »Ne želim, da bi dejanja nekaterih ljudi zasenčila upravičene zahteve, ki so bile podane ob začetku gibanja in so prejele široko podporo,« je dejal.

V Franciji se od lanskega novembra vrstijo protesti rumenih jopičev. Gibanje se je začelo v znak protesta proti povišanju cen goriva, nato pa preraslo v upor proti vladnim politikam. Macron je januarja kot odgovor na protest zagnal javno razpravo. Danes je v televizijskem nagovoru predstavil nadaljnje politične odločitve, ki temeljijo na izsledkih te razprave, ki je potekala po vsej državi.

Ukrepe je sicer nameraval predstaviti že pretekli ponedeljek, a je tedaj zagorelo v pariški katedrali Notre-Dame, zaradi česar je nagovor preložil.