Žrtev nedeljskih terorističnih napadov v Šrilanki ni zgolj 359, kolikor jih je umrlo, temveč nekaj deset, sto več. Takšna tragedija kremplje žalosti zarije tudi v preživele – družinske člane in prijatelje tistih, ki so padli v imenu neke vere. Po podatkih Unicefa je pod bombami samomorilcev prejšnji konec tedna umrlo 45 otrok. »Noben otrok ne bi smel doživeti takšne srce parajoče izkušnje in noben starš ne bi smel v takšnih grozljivih okoliščinah izgubiti svojih otrok,« so sporočili iz Unicefa. Med smrtnimi žrtvami so tudi trije od štirih otrok danskega milijarderja Andersa Holcha Povlsena, direktorja verige trgovin z oblačili Bestseller, ki je z družino tam preživljal velikonočne praznike.

Skrbno varovanje zasebnosti

Šestinštiridesetletni Povlsen, njegova 40-letna soproga Anne Storm Pedersen ter njuni štirje otroci, Agnes, Alma, Astrid in Alfred, stari od 5 do 15 let, so danski Aarhus za velikonočne praznike zamenjali za luksuzni hotel Shangri La v osrčju šrilanške prestolnice Kolombo. V sicer izjemno varnem hotelu se je v nedeljo njihovo življenje za vedno spremenilo. Trije od štirih otrok so v napadih umrli, a ker družina – z izjemo nekaj fotografij na instagramu z zadnjih počitnic – zasebnost skrbno skriva, se ne ve, kateri od njih je v trenutku postal edinec. Po poročanju danskih medijev skupna fotografija šesterice, vsaj v javnosti, sploh ne obstaja.

Iz zasebnosti najbogatejšega Danca so znane zgolj drobtinice – tesno prijateljuje z danskima princema Frederikom in Joachimom, rad hodi na lov, obožuje športne avtomobile. V dodatno previdnost in skoraj že obsedeno varovanje družine v javnosti je 46-letnika najverjetneje pahnil incident leta 2003, ko so v Indiji ugrabili nekega Danca, misleč, da gre za Povlsena. Pet dni zatem so ugrabitelji spoznali zmoto in moškega izpustili. Tarča različnih napadov pa je bil tudi Povlsenov oče, od katerega je s sedmimi milijardami evrov danes najbogatejši Danec nasledil premoženje. Povlsenovi starši so namreč leta 1975 v kraju Ringkobing odprli butik, družinsko podjetje pa je pri 28 letih prevzel njun sin Anders Holch. V kratkem času je iz njega zgradil globalno prepoznavno tekstilno podjetje, ki danes vključuje 3000 trgovin v 70 državah z znamkami, kot so Vero Moda, Only ter Jack & Jones. Poleg tega je s 26,66 odstotka največji delničar britanske spletne tekstilne trgovine Asos in drugi največji delničar nemške spletne tekstilne trgovine Zalando.

Povrnitev veličastnosti Škotskega višavja

Še bolj kot po očitno odlični poslovni žilici sta zakonca Povlsen znana po ljubezni do Škotske. Anders Holch se je v Škotsko zaljubil kot najstnik, ko jo je s starši prvič obiskal. Zemljo in posestva sta z ženo tam začela kupovati leta 2006, z 90.000 hektarji sta danes največja zasebna posestnika v Veliki Britaniji. V lasti naj bi imela kar en odstotek vseh zemljišč na Otoku. Zaljubila sta se v neokrnjeno, divjo naravo Škotskega višavja, ki jo v sklopu projektov svoje organizacije Wildland poskušata znova poseliti z divjadjo ter jo tako ohraniti za prihodnje generacije. »Temu območju poskušava vrniti nekdanjo veličastnost ter popraviti škodo, ki mu jo je povzročil človek,« piše na strani organizacije. Zavedata se, da bo za ponovno rojstvo divjine potrebnih več stoletij, saj želita obnoviti gozdove, mokrišča, reke, nazaj naseliti škotsko divjad, zlatega orla, divje mačke in rdeče veverice. Leta 2015 sta zbirko svojih posestev obogatila z 20 milijonov evrov vrednim gradom Aldourie na obali slavnega jezera Loch Ness.

S podobnimi projekti se ukvarjata tudi v domovini in v Romuniji, kjer na območju Karpatov načrtujeta rezervat za volkove, medvede in rise. Kako bo tragedija te ambiciozne načrte spremenila, še ni znano.