Šrilanko so v nedeljo pretresli napadi v treh polnih cerkvah med velikonočno mašo ter v treh prestižnih hotelih v prestolnici Kolombo.

Po napadih so danes na otoku zaprli vse katoliške cerkve. Visoki predstavnik Cerkve je pojasnil, da so se za ukrep odločili na podlagi nasveta varnostnih sil ter da bodo cerkve zaprte do novega ukaza.

V večinsko budistični državi, kjer je sedem odstotkov kristjanov, sicer že veljajo okrepljeni varnostni ukrepi okoli cerkva, pa tudi hotelov in vladnih poslopij.

Oblasti so sprožile obsežno iskalno akcijo osumljencev, povezanih z napadi, ki jih pripisujejo lokalni skrajni skupini, odgovornost zanje pa je prevzela džihadistična skupina Islamska država.

Doslej so prijeli 76 osumljencev za ta najhujši napad na katoliško skupnost v državi in enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Pri iskanju osumljencev policiji od danes pomaga dodatnih več tisoč vojakov, medtem ko v državi zaradi nevarnosti novih napadov veljajo izredne razmere. Pri iskanju sedaj namesto dosedanjih 1300 sodeluje 6300 vojakov kopenskih sil, letalske sile in mornarica pa sodelujejo z 2000 možmi.

Zaradi neupoštevanja opozoril pred napadi je danes odstopil visoki predstavnik obrambnega ministrstva Hemasiri Fernando, ki je v odstopnem pismu predsedniku države Maithripali Siriseni prevzel odgovornost za spodrsljaje.

Indijska obveščevalna služba je več tednov pred napadi posvarila Šrilanko in ji predala informacije o načrtih.