Tudi letos bo tradicionalni pohod Pot ob žici potekal od četrtka do sobote, ki je najbliže 9. maju. S tridnevnim rekreativnim dogodkom, ki pred tekmovalnost postavlja tovarištvo, se namreč v prestolnici vsako leto spomnijo 9. maja 1945, ko je mesto razklenilo okupatorjev obroč okoli Ljubljane, ki so ga med drugo svetovno vojno zgradili najprej italijanski, nato pa nemški okupatorji.

»Letos bo prvi dan dogodka prav 9. maj, ko svoj dan praznuje mesto Ljubljana in ko je tudi dan Evrope,« je s »prijetnim naključjem« zadovoljen podžupan ljubljanske mestne občine in predsednik organizacijskega odbora Aleš Čerin.

Organizatorji, prireditev poteka pod okriljem Timinga Ljubljana, na letošnji 63. izvedbi pohoda ostajajo zvesti tradiciji, osrednja dogodka tako ostajata sobotni pohod po 35 kilometrov dolgi Poti ob žici in tek trojk. Že v četrtek, 9. maja, se bodo na pohod ob žici odpravili otroci iz vrtcev, dan kasneje, v petek, 10. maja, pa jim bodo sledili še osnovnošolci in dijaki.

»Ker je letos sobota delovna, bo šolarjev v petek najbrž nekoliko manj, saj se bodo na pohod odpravili v soboto. Skupno število udeležencev pohoda bo tako podobno lanskemu, le da bo nekoliko drugače razporejeno po dnevih,« pričakuje direktor Timinga Ljubljana in hkrati direktor prireditve Gojko Zalokar.

Pitniki in postaje z brezalkoholno pijačo

Pohodniki bodo v soboto lahko prehodili celotno, okoli 35 kilometrov dolgo pot okoli Ljubljane, ali pa se odločili za krajšo različico in prehodili poljubni odsek. Po sledeh žice se bodo udeleženci lahko odpravili ob 6. uri, ko se odprejo kontrolne točke ob trasi. Vsak udeleženec se lahko v pohod vključi na kateri koli od osmih kontrolnih točk in tam dobi tudi kontrolni kartonček, v katerega bo nato zbiral žige. Kontrolne točke oziroma ciljna mesta bodo odprta do 17. ure, vsak udeleženec, ki bo opravil celotno pot, pa bo dobil tudi posebno kolajno. Pohodniki, ki se bodo odločili za krajši pohod, se bodo lahko na kontrolnih točkah vključili med 7. in 9. uro, cilj zanje pa bo med 9. in 12. uro na Kongresnem trgu, ko bodo ob prihodu v cilj prejeli posebno priznanje za prehojeno pot – značko.

»Ostajamo zvesti zavezi zero waste oziroma stremimo k dogodku brez odpadkov, predvsem se izogibamo plastiki. Pohodnike zato spodbujamo, naj si tudi letos namesto uporabe plastenk vodo ob poti točijo iz pitnikov v svoje steklenice,« je k trajnostnemu ravnanju udeležence pozval Zalokar. Ob trasi pohoda je postavljenih 12 pitnikov, organizatorji pa bodo v času prireditve poskrbeli še za dodatne tri, in sicer med Verovškovo in Litostrojsko cesto, na križišču Maroltove ulice in Vojkove ceste ter na križišču Poti na Rakovo Jelšo in Barjanske ceste. »Na štirih točkah bo za brezplačno pijačo skrbela tudi Pivovarna Union,« Zalokar ob tem udeležencem obljublja dovolj okolju prijaznejših možnosti za hidracijo.

Prijave za tek trojk že zaključene

Medtem ko predhodne prijave za sobotni pohod niso potrebne, pa so prijave za tek trojk že zaključene. Prijavljenih je 1838 tekaških trojic, največ jih bo preteklo 12,5 kilometra dolgo traso. Ta bo zaradi gradbenih del na Poljanski cesti nekoliko spremenjena na prvem kilometru, medtem ko po zagotovilih Zalokarja preostala gradbišča v mestu tekačev ne bodo ovirala. Start tekov – poleg 12,5 kilometra dolge preizkušnje bodo trojke tekle tudi na 29 kilometrov – ostaja Stritarjeva ulica, ciljno črto bodo tekači prečkali na Kongresnem trgu.

Zaradi lažjega in okolju prijaznejšega dostopa na prireditev bo udeležencem Ljubljanski potniški promet zagotovil brezplačno vožnjo z avtobusom. Otroci, ki se bodo udeležili petkovega pohoda, bodo morali ta dan za brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi pokazati kontrolni kartonček, mladi tekači, ki se bodo pomerili na sobotnem šolskem teku trojk, pa startno številko. Kontrolni kartonček in startna številka bosta avtobusna vozovnica tudi za vse druge udeležence sobotnega pohoda oziroma tekaškega dela prireditve.