Podcenjevanje nasprotnika se je v zgodovini športa velikokrat izkazalo kot neposrečena poteza, ki je lahko imela za favorite neprijetne posledice. To so na svoji koži občutili tudi prvaki lige NBA Golden State Warriors. »Spremljamo nasprotnika v drugem krogu končnice. Vidimo, da Houston proti Utahu nima težkega dela. Ne nameravamo jim dati dodatnih prostih dni za pripravo na nas,« je po ponedeljkovi zmagi na četrti tekmi proti LA Clippers in skupnem vodstvu 3:1 v prvem krogu končnice povedal branilec Golden Stata Klay Thompson. Houston si je medtem že zagotovil napredovanje, saj je s 4:1 izločil Utah, bojevniki pa ne. Na peti tekmi so namreč pred domačimi navijači klonili in jih sedaj čaka šesta tekma v Los Angelesu. Nazadnje je Golden State zaporedni tekmi na domačem parketu izgubil v finalu lige NBA leta 2016, ko so proti Clevelandu že vodili s 3:1 v zmagah, a nato ostali brez naslova prvaka.

»Naš pristop je temeljil na prepričanju, da bomo dobili peto tekmo. In sedaj želimo tudi šesto. Naredili so napako, ko so gledali prek nas v drugi krog končnice. Sedaj bodo morali s to napako živeti,« je povedal najboljši strelec pri LA Clippers Lou Williams, ki je dosegel 33 točk in deset asistenc. 32-letni Williams, ki v igro prihaja s klopi, je že celotno sezono glavni igralec moštva trenerja Doca Riversa in prvi kandidat za nagrado šestega moža leta. LA Clippers je med sezono v menjavi v Philadelphio poslal Tobiasa Harrisa, Bobana Marjanovića in Mika Scotta ter tako nakazal, da jim uvrstitev v končnico ni prioriteta. S tem so tudi dodatno sprostili finance za podpis dveh igralcev na maksimalno pogodbo letos poleti. A Riversa kalkulacije vodstva niso zanimale. Zakopal se je v delo, povprečni ekipi vcepil bojevniški karakter in iz nje potegnil največ, kar se da. »Končno smo odigrali, kot znamo. In to vseh 48 minut. Ponosen sem na to moštvo,« se je smejalo Docu Riversu. Thompsonu pa ni preostalo drugega, kot da se je po porazu posipal s pepelom. »Začne se pri meni. Prepričan sem bil, da bomo posel zaključili že na peti tekmi. A v življenju se stvari pogosto ne odvijejo po željah. Še vedno pa smo v odličnem položaju. LA Clippers je nadležno in trdovratno moštvo, toda čas je, da opravimo svoj posel.«

Svoj posel pa je učinkovito opravil Portland, ki je s 4:1 v zmagah ugnal Oklahomo City. Junak pete tekme je bil Damian Lillard, ki je dosegel 50 točk ter ob zvoku sirene odločil zmagovalca z metom za tri točke s skoraj sredine igrišča, nato pa pomahal igralcem nasprotne ekipe v slovo. »Serija je bila zaključena, zato sem jim pomahal. Po zmagi na tretji tekmi so košarkarji Oklahome Cityja proslavljali, kot da so nas izločili. Mi smo ostali zbrani in osredotočeni na cilj. Vedeli smo, da jim bomo s štirimi zmagami zaprli usta. Veliko so govorili. Pred tekmami, med njimi in po njih. Moja trojka ob sireni je bila zadnja beseda,« je razpredal Damian Lillard.