Košarkarji edine kanadske franšize v ligi NBA so na peti tekmi serije proti Orlando Magic slavili s 115:96 in še četrto sezono zaporedoma napredovali v konferenčni polfinale. V polfinalu vzhodne konference se bodo pomerili s košarkarji iz Philadelphie, ki so prav tako v petih tekmah izločili Brooklyn Nets, na zadnji tekmi je bil izid 122:100 za Philadelphio.

Junak košarkarjev iz mesta bratske ljubezni je bil Joel Embiid s 23 točkami. »Mislim, da smo pripravljeni in odločeni zmagati prav vse tekme do konca. Seveda se bomo morali potruditi, čakajo nas odlične ekipe, ampak se bomo zoperstavili vsem, enako odločno, tekmo po tekmo. Imamo dovolj talenta, da dobimo prav vse tekme,« je bil zelo samozavesten 25-letni Kamerunec.

Brez drugega dela je ostala zvezdniška ekipa Oklahoma City Thunder. Kljub 36 točkam Paula Georgea in novemu trojnemu dvojčku Russella Westbrooka (29 točk, 14 podaj, 11 skokov), že desetemu v končnicah, na peti tekmi serije, bo šla Oklahoma tretjo sezono po vrsti predčasno na počitnice že po uvodnih obračunih.

Portland je napredoval z neverjetno trojko Damiana Lillarda, ki je prehitel sireno ter izid postavil na 118:115. Lilliard je bil prvi strelec večera s 50 točkami, od tega je dal kar deset trojk (10-18).

To je bila njegova najboljša predstava v karieri, kot prvi igralec franšize iz Portlanda je v končnicah dosegel mejnik 50 točk na tekmi. Prav tako je 28-letni košarkar z desetimi trojkami postavil rekord franšize.

Novinarjem je po koncu košarkarskega trilerja povedal, da je naredil tisto, kar je bil nujno: »Nocoj sem bil jaz na vrsti, da postavim stvari na svoje mesto. Obrestovali so se ves ta trud in trdo delo ter naša osredotočenost in zbranost in na koncu nas je čakala nagrada,« je v simboliki govoril Lillard, ki je tudi razkril, kaj jih je najbolj podžgalo.

To je bilo ekscesno praznovanje Oklahome po tretji tekmi konferenčnega četrtfinala. »Praznovali so kot nori po tisti eni zmagi v tej seriji, ampak tako so se odločili. Mi smo si pa mislili, v redu, naj praznujejo, mi pa želimo zmagati na četrti tekmi in jih utišati.«

Serija med San Antonio Spurs in Denver Nuggets še ni odločena. Denver je na peti tekmi uvodnega kroga končnice premagal favorizirane ostroge s 117:103 za vodstvo v zmagah 3:2 ter bo imel že na šesti tekmi prvo priložnost za zaključno žogo. Zmagovalca obračuna med San Antoniom in Denverjem v konferenčnem polfinalu čaka Portland.