Caterpillar, Lockheed Martin, Coca-Cola, P&G in Twitter je le nekaj podjetij tega tedna, ki so na Wall Streetu prekosila pričakovanja trga glede višine dobička. V tem in naslednjem tednu pa pričakujemo še objave podjetij, kot so SVB Financial Group, Amazon, Exxon Mobil, Alphabet, Mastercard, QUALCOMM in ABIOMED. Poleg poslovnih izidov podjetij bodo investitorji v petek podrobno pospremili tudi objavo letne ravni ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP).

Medtem ko kitajska vlada zvišuje nivo likvidnosti v državi in s tem ohranja raven želene gospodarske aktivnosti ter povečuje prihodnjo raven globalnega povpraševanja, so včerajšnji podatki pokazali, da se je nemško poslovno razpoloženje v aprilu nepričakovano poslabšalo. Zaradi tega je evro včeraj proti dolarju izgubil pol odstotka in je v času pisanja tega prispevka kotiral okoli nivoja 1,120 dolarja za evro. Omenjena reakcija tečaja ne preseneča, sploh če upoštevamo, da je nemško ministrstvo za gospodarstvo zaradi upočasnjevanja svetovnega gospodarstva in zaskrbljenosti glede brexita in trgovinskih sporov že prejšnji teden znižalo oceno gospodarske rasti za Nemčijo na 0,5 odstotka, kar je polovico manj od predhodnih predvidevanj.

K šibitvi evra in povečanim skrbem glede evropske rasti prispeva tudi petkov odčitek proizvodnega PMI-indeksa za Nemčijo, ki je pri 44,5 točke za tržnimi pričakovanji zaostal za 0,5 točke. Ker je odčitek pod 50 točkami, kar pomeni krčenje proizvodnega sektorja, in ker je Nemčija za Kitajsko drugi največji izvoznik, bodo vlagatelji podrobno pospremili objavo nemške ravni BDP za letošnje prvo četrtletje, ki jo lahko pričakujemo sredi maja.

Poleg upočasnitve nemškega proizvodnega sektorja, ki je posledica preteklih visokih rasti in trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko, so na trgu še vedno prisotna tveganja, povezana z brexitom in fiskalnimi težavami držav, kot sta Italija in Francija. Ravno kombinacija vseh teh tveganj pa je katalizator, da sta ameriška in evropska centralna banka v tem letu povišali nivo likvidnosti v ekonomijah, to pa je ključno gonilo letošnjih rasti cen na delniških trgih po svetu.