Kitajsko gospodarstvo se je v prvem četrtletju ponovno okrepilo in s tem tudi ponudilo nekaj manevrskega prostora kitajski vladi pri trgovinskih pogajanjih z ZDA, ki so zdaj v ključni fazi. Bruto domači proizvod se je na Kitajskem v prvih treh mesecih glede na enako obdobje lani povečal za 6,4 odstotka, kar je v skladu s ciljnimi pričakovanji kitajske vlade. Tovarniška proizvodnja se je v marcu povečala za 8,5 odstotka glede na leto prej, kar je precej več od pričakovanj, ki so znašala 5,3 odstotka. Najverjetneje gre pri tem za posledice učinkov državnih ukrepov Kitajske za spodbujanje oziroma pravilno rečeno za ohranjanje gospodarske rasti. Na to kaže tudi porast javnih naložb na Kitajskem v primerjavi z zasebnimi naložbami. Rast javnih naložb se je v letošnjem prvem četrtletju še povečevala (6,7 odstotka v marcu v primerjavi s 5,5 odstotka v obdobju januar–februar), rast zasebnih naložb pa se je umirila (s predhodnih 7,5 odstotka v marcu padec na 6,4 odstotka). Skupno so se naložbe povečale za 6,3 odstotka, prodaja na drobno pa za 8,7 odstotka. Samo objava ravni kitajskega BDP je za dober odstotek pocenila ameriške 10-letne obveznice. Obenem je objava pozitivnih kitajskih makroekonomskih podatkov včeraj podražila nemške delniške trge.

Drži, da današnje višje rasti kitajske državne potrošnje prinašajo jutrišnje višje prihodke za mnoga izvozna nemška podjetja. A kljub temu ne pozabimo, da je nemško ministrstvo za gospodarstvo zaradi upočasnjevanja svetovnega gospodarstva in zaskrbljenosti glede brexita in trgovinskih sporov včeraj znižalo svojo oceno gospodarske rasti za Nemčijo na 0,5 odstotka, kar je polovico manj od predhodnih predvidevanj. Ta popravek je sicer zadnji v nizu popravkov navzdol. Pred enim letom je projekcija za leto 2019 znašala 2,1 odstotka.

Na korporativni strani na Wall Streetu se je s prejšnjim petkom dobro začela sezona četrtletnih poročil. V tej sezoni sicer analitiki najvišje donose pričakujejo v tehnološkem sektorju, nižje donose pa v industrijskem sektorju gospodarstva in v tistih podjetjih, ki veliko izvažajo na Kitajsko.