Zadnja sezona Igre prestolov je v polnem razmahu, navdušenje nad serijo, ki je zajelo svet, pa so izkoristili tudi nekateri proizvajalci pijač in prigrizkov. Od gledanja serije je boljše pač samo še to, da zraven grizljaš piškote z odtisom simbolov vladarskih hiš in piješ pivo za prestol, finale pa zaliješ z vinom a la Lannister…

Sladki prigrizki in napitki

V začetku aprila so v prodajo prišli posebni piškoti oreo, ki so jih napovedovali že pozimi, ko smo si na instagramu pod sloganov »Piškoti prihajajo« lahko ogledali video, ki je kopiral uvodno špico Igre prestolov, le da je bil svet v njej v celoti zgrajen iz oreov. Piškoti so po okusu klasični, torej s čokoladnim biskvitom in mlečnim polnilom, imajo pa neklasično obliko, saj so na njih odtisnjeni simboli vladarskih hiš Lannister, Stark in Targaryen ter beli hodec. Piškote, ki prihajajo v temno sivi embalaži, je še vedno mogoče kupiti na Amazonu, je pa prepozno za čokoladna zmajeva jajca, ki jih je okoli velikonočnih praznikov ponudilo britansko podjetje za dostavo Deliveroo. Tehtala so skoraj kilogram in so bila na voljo v omejeni izdaji v Londonu, Manchestru in Leedsu, naprodaj pa so bila za slab evro.

Jajca so pošla, prav tako je mimo priložnost, da bi v nagradni igri osvojili brezalkoholni napitek proizvajalca gaziranih pijač Mountain Dew, ki je posvečen Igri prestolov, predvsem pa Aryi Stark. Pod sloganom »Pločevinka brez imena« je Mountain Dew namreč izdelal popolnoma bele pločevinke, ki na hladnem spremenijo videz, tako da se na njih pojavi Aryin seznam ljudi, ki jih namerava ubiti ali pa jih je že ubila.

Pivo, viski in vino

V ponudbi Igre prestolov ne manjka niti alkohol. Newyorška pivovarna Brewery Ommegang je različnim vrstam piva, posvečenega seriji, ki jih je v sodelovanju s HBO izdelala v preteklosti, ob zadnji sezoni dodala še kombinacijo piva in vina po imenu for the throne (za prestol), ki vsebuje okuse meda, hruške in breskve. Za tiste, ki jim bolj kot pivo ustreza vino, pa so HBO, vinska klet iz Kalifornije Vintage Wine Estates in vinar Bob Cabral ustvarili tri različne vrste vina, rdeči couvee, chardonnay in cabarnet souvignon, ki stanejo po 20 dolarjev, zraven pa brezplačno dodali še zamašek na temo Igre prestolov.

Najbolj živahno je na področju viskijev. Britansko podjetje Diageo je s HBO izdelalo omejeno edicijo škotskega single malt viskija, ki ponuja »avtentičen okus Sedmih kraljestev in onkraj njih«. Viskiji destilarne Oban, ki jih je mogoče kupiti na Amazonu, kjer stanejo od 37 do 74 evrov, pokrivajo vse vladarske hiše in nočno stražo, ki jo predstavlja viski s sadnimi okusi oban little bay: game of thrones the night's watch. Svoj viski pa je Igri prestolov oziroma severu in belemu hodcu posvetil tudi Johnnie Walker in ljubiteljem žganih pijač ponudil white walkerja, ki se ga postreže iz zamrzovalnika, in to tako zaradi okusa kot napisa Winter is Here (Zima je tu), ki se izpiše pri dovolj nizki temperaturi.