Šrilanške oblasti so danes objavile, da so identificirale osem od devetih samomorilskih napadalcev, med njimi žensko, ki naj bi bila poročena z enim izmed njih. Med njimi ni tujcev, skupaj z britansko policijo pa preiskujejo, s kom vse se je družil eden od napadalcev, ki je študiral v Veliki Britaniji. Njegovega imena niso razkrili, menda je pred vrnitvijo v Šrilanko vpisal študij prava še v Avstraliji.

Med napadalci tudi sinova bogatega trgovca

Za mnoge pa je bil šokanten podatek, da napadalci prihajajo iz dobro situiranih šrilanških družin, večina z visoko izobrazbo. Med njimi sta brata, ki sta se razstrelila v luksuznih hotelih Shangri-La in Cinnamon v Kolombu in sta sinova neimenovanega bogatega šrilanškega trgovca z začimbami.

Za poznavalce islamskega terorizma pa podatek o dobrem socialnem ozadju storilcev niti ni nenavaden, saj preiskovalci skrajneže pogosto odkrijejo med dobro situiranimi in šolanimi mladeniči, prej kot med tistimi iz nižjih družbenih slojev. Zijad Džarah, eden izmed ugrabiteljev letal v terorističnem napadu na ZDA septembra 2001, je bil študent in edinec iz ugledne sekularne libanonske družine, vodja napadalcev Mohamed Ata pa je bil diplomirani arhitekt iz bogate egiptovske družine. Za ustanovitelja Al Kaide Osamo bin Ladna je znano, da je zapustil luksuzno življenje v savdski Džedi in se pridružil mudžahedinom v Afganistanu v boju proti Sovjetom, kasneje pa se je obrnil proti Američanom in zahodu nasploh.

Oblasti priznale napake pri obravnavi informacij

Šrilanška policija je v povezavi z nedeljskimi napadi doslej aretirala 60 osumljencev, večinoma pripadnikov malo znane grupacije Nacionalna monoteistična organizacija (NJT), ki je aktivna zadnji dve leti in odgovorna za nekaj medverskih prask v obračunavanju z večinskimi budisti na otoku, ko je zagrešila več primerov vandalizma nad njihovimi templji. Oblasti pa so priznale napake pri obravnavi obveščevalnih podatkov, predvsem iz Indije, od koder so jih v začetku aprila neposredno opozorili na pripravo napada, potem ko so aretirali in zaslišali nekega islamskega skrajneža, ki je razkril načrte za pokol.

Vsi pa se strinjajo, da je imela deveterica samomorilskih napadalcev pomoč iz tujine. Pravih dokazov o povezavi s teroristično organizacijo Islamska država, ki je prevzela odgovornost za morijo, sicer ni. Fotografija, ki jo je objavila z njo povezana tiskovna agencija Amak, razkriva le Mohameda Zahrana, ostalih na sliki pa ne.

Šrilanški premier Ranil Vickremesinge je danes potrdil, da je bil Zahran zaradi svojih skrajnih stališč, ki jih je širil kot pridigar po otoku v tamilščini, varnostnim organom znan, obravnavali pa so ga kot obrobnega skrajneža z manj kot 200 privrženci. Zdaj v njem prepoznavajo vodjo skupine sedmih samomorilskih napadalcev, ki so se razstrelili med jutranjo mašo na veliko nedeljo v treh cerkvah in velikonočnim zajtrkom v dveh hotelih, ter še dveh napadalcev, ki sta eksplozivni napravi aktivirala kasneje v hotelu in v neki hiši v predmestju Kolomba, potem ko so ju izsledili pripadniki varnostnih sil.