Šrilanko je danes pretresla serija eksplozij. Sprva je po navedbah oblasti odjeknilo šest eksplozij. Tarča napadov so bile tri katoliške cerkve, in sicer v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozivne naprave je skoraj istočasno razneslo med velikonočno mašo. Ko se je stanje že malo umirilo, sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji. Osmi napad v Orugodawatti, severnem predmestju Kolomba, je izvedel samomorilski napadalec, pri čemer je ubil tri policiste.

Gre za teroristični napad

Namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene je danes izjavil, da je bila serija eksplozij v cerkvah in hotelih teroristični napad. Kot je dejal na novinarski konferenci, bodo v državi v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajnih skupin ne glede na to, kdo stoji za napadi. Šrilanški premier Ranil Wickremesinghe je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil, da so zaradi današnjih terorističnih napadov na otoku doslej aretirali osem oseb. Dodal je, da so vsi prijeti domačini, a se bodo preiskovalci osredotočili tudi na to, ali so imeli napadalci kakšne »čezmorske povezave«. Potrdil je tudi, da so vnaprej obstajale informacije o morebitnih napadih, ter da bo potrebno preveriti, zakaj niso bili sprejeti ustrezni ukrepi. Prva prioriteta vlade je po njegovih besedah sicer aretacija teroristov. »Najprej in predvsem moramo zagotoviti, da se teroristi na Šrilanki ne bodo okrepili,« je dejal.

V Kolombu je bila tarča napada cerkev sv. Antona, v Negombu, kakih 30 kilometrov severno od prestolnice, pa cerkev sv. Sebastjana. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu - Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury. Po podatkih oblasti je bilo v Kolombu ubitih najmanj 64 ljudi, Negombu 67, v kraju Batticaloa, 250 kilometrov vzhodno od prestolnice, pa 25. V Kolombu so v bolnišnicah sprejeli 254 ranjenih, v drugih dveh krajih pa 60.

Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 32 tujcev iz osmih držav. Med smrtnimi žrtvami so tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa državljani Indije, ZDA, Velike Britanije, Portugalske, Kitajske, Nizozemske, Belgije, Turčije in trije danski državljani.

Odgovornosti za napade še ni prevzel nihče

Za zdaj ni nihče prevzel odgovornosti za napade. Je pa glede na dokumente, v katere je imel vpogled AFP, prvi mož šrilanške policije Pujuth Jayasundara pred desetimi dnevi pristojnim službam poslal opozorilo, da samomorilski napadalci načrtujejo napade na pomembne cerkve. »Tuja obveščevalna služba je poročala, da NTJ načrtuje samomorilske napade na pomembne cerkve kot tudi na indijsko predstavništvo v Kolombu,« piše v obvestilu. NTJ je radikalna muslimanska skupina, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki, pojasnjuje AFP.

Policijska ura

Šrilanško obrambno ministrstvo je uvedlo policijsko uro na območju celotne države. Policija je sporočila, da je policijska ura začela veljati takoj in bo trajala do nadaljnjega. Sprva je bilo sicer rečeno, da bo policijska ura veljala ponoči, od 18. do 6. ure po krajevnem času. Oblasti so prav tako začasno blokirale družbena omrežja, s čimer želijo preprečiti širjenje netočnih in lažnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je ob eksplozijah izrazil pretresenost in pozval k miru. Premier Ranil Wickremesinghe je ostro obsodil napade. »Šrilančane v tem tragičnem času pozivam, naj ostanejo enotni in močni. Prosim, izogibajte se širjenju nepreverjenih informacij in ugibanj. Vlada je takoj sprejela ukrepe za obvladovanje situacije,« je sporočil na twitterju.

Na večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katolikov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, deset odstotkov muslimanov in sedem odstotkov kristjanov.

Obsodbe napada in besede podpore

Iz sveta se vrstijo odzivi in obsodbe serije eksplozij. Indijski premier Narendra Modi je Šrilanki zagotovil podporo svoje države, britanska premierka Theresa May pa je napade označila za odvratne, poročajo tuje tiskovne agencije. »Indija stoji v solidarnosti z ljudmi Šrilanke. Moje misli so z družinami žrtev, moje molitve pa z ranjenimi,« je sporočil Modi, ki je ocenil, da v njihovi regiji »ni prostora za takšno barbarstvo«, kot je bil današnji napad. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v odzivu ostro obsodil napad in družinam žrtev, prebivalcem ter vladi Šrilanke izrekel sožalje. Izrazil je tudi upanje, da bodo odgovorni kmalu odgovarjali za svoja dejanja. Kot je danes še dejal njegov tiskovni predstavnik v New Yorku, je generalni sekretar ZN pretresen zaradi terorističnih napadov na cerkve in hotele na velikonočno nedeljo na Šrilanki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Solidarnost Šrilanki »na ta črn dan« je izrekel tudi afganistanski predsednik Ašraf Gani. Napadi na vernike so grozljivi, je dodal. Britanska premierka je ob odvratnih nasilnih dejanjih proti cerkvam in hotelom na Šrilanki izrekla sožalje žrtvam. »Moramo stati skupaj in zagotoviti, da nikomur ne bo treba verovati v strahu,« je zapisala na twitterju.

»To je napad na celotno človeštvo,« pa je na twitterju zapisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in izrekel sožalje v imenu Turčije. Zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je dodal, da je današnji napad prav tako strahopeten, kot je bil napad sredi marca na mošeji v novozelandskem Christchurchu. »Terorizem nima vere, nacionalnosti ali geografije,« je zapisal.

Predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja je napad pretresel, vsem na Šrilanki je izrekel sožalje. »Pripravljeni smo pomagati,« je zagotovil. Novice iz Šrilanke so pretresle tudi Nemčijo, je dejal zunanji minister Heiko Maas, ki ga boli, da se na velikonočno nedeljo doživi toliko sovraštva. »Velika noč je praznik ljubezni, ki nas uči, da sovraštvo z naše strani ne more biti rešitev,« je zapisal na twitterju. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier pa je izrazil zgražanje, da so bili cilj zahrbtnih napadov številni mirni verniki na velikonočno nedeljo.

Kot grozljiv zločin je eksplozije obsodil izraelski predsednik Ruven Rivlin. »Napad na eno od religij je napad na nas vse,« je sporočil.

Sporočilo sta poslala tudi Pahor in Cerar

Predsednik republike Borut Pahor je na družbenem omrežju twitter v imenu Slovenije in njenih državljanov izrekel iskreno sožalje svojcem žrtev eksplozij na Šrilanki. Po zadnjih podatkih je v več eksplozijah v cerkvah in hotelih na Šrilanki umrlo najmanj 158 ljudi. »Zelo sem žalosten ob grozljivih napadih na Šrilanki. V imenu Slovenije in naših ljudi (izrekam) iskreno sožalje svojcem žrtev,« je v angleščini zapisal Pahor.

Zunanji minister Miro Cerar je napad obsodil. »Globoko sočustvujem s svojci in drugimi prizadetimi na Šrilanki, napad pa najostreje obsojam,« je zapisal na twitterju.