Drama se je začela že na hodniku pred sodno dvorano. »Si prinesla denar, koza smrdljiva?« se je Leon Podlogar zdrl na oškodovanko, do katere naj bi bil v preteklosti nasilen, jo nadlegoval, ji grozil s smrtjo in bombo, jo zalezoval… »Vse boš vrnila. Do zadnjega centa!« je kričal in jo spravil v krčevit jok. Trdi, da ji je posodil večjo vsoto denarja, čemur ona oporeka. »Tega ne zmorem. Ne morem pod takšnim pritiskom,« se je pred žaljivkami v joku zatekla v dvorano. Sodnica Marjana Lap je imela dovolj, Podlogarja na red, mir in pravila opozarja že vse od začetka postopka. »Nismo v otroškem vrtcu!« je še enkrat opozorila obtoženega, ki očitke zavrača kot izmišljotine, ki mu jih skušajo naprtiti. »Nič se ne bom razburjal, naj se danes zadeva konča. Nikoli ji nisem hotel nič slabega, ona pa si samo izmišljuje. Dovolj imam njenih laži, ne bom več tiho. In pravico imam biti tukaj,« se je odzval na sodničino odločitev, da bo oškodovanka pričala brez obdolženca v dvorani. Obveljala je njena, Podlogarja so odpeljali ven.

36-letna mama dveh otrok je Podlogarja spoznala prek prijateljice in omrežja facebook. »Po pogovoru se mi ni zdel napačen. Ko je trezen, je v redu fant, ko se napije, grozi,« je povzela njuna nekajkratna srečanja, ki so povečini potekala v družbi drugih, saj se ga je že zelo hitro začela bati. Ko je zavrnila povabilo na pijačo, ni bil zadovoljen. »Boš šla, ko bom jaz hotel,« naj bi ji ukazal. Nato je prejela na desetine klicev, včasih tudi več kot sto, ki so zvonili v prazno. Od nekaj drugih oseb je slišala, da ji grozi celo s smrtjo. »Rekla mi je, naj se pazim, saj ima slabe namene. Da bo na mojo hišo vrgel bombo in me ubil,« je povzela opozorilo druge oškodovanke v tem primeru, Podlogarjeve nekdanje partnerice, do katere naj bi bil obtoženi prav tako nasilen, ji grozil in jo dlje časa zalezoval. Naj se z njim ne sestaja sama, ker ima Podlogar s seboj nož, da jo bo zaklal, ji je rekel tudi njegov kolega. V priporu naj bi nekomu ponudil celo 5000 evrov, da jo ubije.

Zadevo bo »rešil« čez pet do deset let

Podrobneje je opisala dva hujša primera, povezana z njunim druženjem, ki pa se nikoli ni razvilo v nikakršno (intimno) razmerje. Enkrat, ko ga je z Bleda peljala v Ljubljano, je med vožnjo prijel za volan in ga sunkovito potegnil, da bi se zaletela, a ji je nesrečo uspelo preprečiti. Drugič sta, da bi se Podlogar spočil in naspal, šla v hotel Ribno, kjer naj bi jo zaklenil v sobo in je do jutranjih ur ni spustil ven. »Prijel me je za čop in me vlekel zanj. Bila sem čisto prestrašena,« je opisala dogodek. Ko je proti jutru končno odprl vrata, je zbežala.

Podlogar vse navedbe zanika. Pravi, da je sam žrtev izsiljevanja in da je 36-letnici posodil večjo vsoto denarja. Šlo naj bi za 10 do 15 tisoč evrov. »Ni mi dajal denarja,« je njegove navedbe kategorično zanikala oškodovanka. Pojasnila je, da je sicer plačal položnico za 250 evrov, kupil bundi za njeni hčeri, častil pico ob obisku v zaporu na Dobu in kdaj kupil bencin. Da pa nikoli ni šlo za več tisoč evrov. Aprila lani naj bi mu sicer poslala sporočilo (Podlogar ima v priporu očitno nezakonit telefon, ki pa ga pazniki ob pregledu celice nikoli ne najdejo), da dobi denar prek njene odvetnice. Danes pravi, da bi mu neki znesek dala samo zato, da bi jo nehal izsiljevati. »Vrneš mi tri, pa sva si bot,« je Podlogar v dvorani predlagal kupčijo. Pripomb in vprašanj na prebrano mu izjavo priče ni imel. »Vsi ste f..njeni. Že eno leto sem v priporu. Imam kakšno pripombo, a se mi ne ljubi. Bom rešil zadevo čez pet ali deset let,« je komentiral pričanje.