»To ni bil ljubezenski odnos,« je že na samem začetku odločno zatrdila danes 32 let stara ženska, nekdanja partnerica Leona Podlogarja, ki se je na zatožni klopi tokrat znašel zaradi družinskega nasilja, zalezovanja in groženj. 37-letnik je javnosti sicer bolje poznan kot eden od obtoženih dveh umorov in sodelovanja v bombnem napadu v Dobruški vasi leta 2005, za kar je bil po več kot desetih letih postopkov na koncu pravnomočno oproščen, za neupravičen pripor pa je prejel 26.000 evrov.

Začetek zgodbe Podlogarja in v tem primeru oškodovanke sega skoraj dvajset let v preteklost, ko je bila stara 15 let in so njeno mamo odpeljali v bolnišnico. Da ne bi pristala v domu za mladostnike, je Podlogarja, s katerim sta bila takrat par, prosila, ali bi bil njen skrbnik, dokler se mama ne vrne domov. »Nasilje sem izkusila že kot otrok, v njem pa sem videla zaščitnika in rešitelja. Izkazalo se je, da sem se zapletla samo v drug krog nasilja,« je pričala. Kratek čas sta živela pri njej, še malo nato pri njegovi družini, kjer so začeli padati prvi udarci. Fizično nasilje se ni končalo niti potem, ko je z njim kot petnajstletnica zanosila. »Zapustila sem ga, še preden sem rodila. Nosečo me je tepel tudi v javnosti, zaradi česar je bil kasneje obsojen,« je v grobem opisala začetek (in konec) njunega odnosa. Podlogar je svoje nestrinjanje z deli njene izpovedi tu in tam pospremil z glasnejšim vzdihom in tihim godrnjanjem, a je sicer ostal miren. Očitno je zaleglo takojšnje opozorilo sodnice Marjane Lap: »Nepotrebnih scen, izpadov in izgredov ne bom tolerirala. Nismo na tržnici!«

Po nekaj letih miru je skušal Podlogar oktobra 2015 znova navezati stik z njo. »Najprej je bil pozitivno naravnan, opravičil se mi je, a zelo kmalu začel pošiljati sporočila z opolzko vsebino, ki sem jih ignorirala. A če se nisem odzivala, je začel težiti hčeri. Da je imela ona mir, sem z njim ohranjala stik jaz,« je pojasnila. Pisal ji je tudi, ko je bil v zaporu, v času na prostosti so se grožnje stopnjevale – večkrat se je pripeljal do nje domov, ji ponoči zvonil, tolkel po roletah in grozil. »Ti boš moja partnerica, pa če to hočeš ali ne,« ji je domnevno napisal v enem od sporočil, ki se jih je od oktobra lani pa do aprila letos nabralo več kot 500, sporočil prek aplikacij in spletnih družbenih omrežij pa naj bi bilo še mnogo več.

»Čutila sem, da me bo ubil«

»Grozil je, da me bo ubil, bala sem se ga,« je povedala na sodišču. Ker je po njenem mnenju ogrožal tudi tiste, ki so ji bili najbližje – že skoraj desetletje je namreč v srečnem in ljubečem razmerju s partnerjem, za katerega naj bi Podlogar prav tako grozil, da bo »izginil« –, je večkrat pomislila tudi na to, da bi vse skupaj končala. Lani avgusta se je zadeva dodatno zaostrila. »Imela sem močan občutek, da bom umrla. Da me bo ubil. Povišala sem celo znesek na življenjskem zavarovanju. Za vsak primer sem shranjevala vse najine pogovore in fotografije,« je dodala. Med temi so se znašle tudi slike njegovega spolnega uda ter posnetek masturbacije, hvalil naj bi se tudi s fotografijami orožja in bomb ter da jo je odnesel brez kazni za umora v Dobruški vasi. Povedala je še, da ima Podlogar »seznam za odstrel«, njeno ime naj bi bilo na šestem mestu.

Podlogar krivdo zavrača in pravi, da se mu želi nekdanja partnerica zgolj maščevati. Za izmišljotine je označil tudi obtožbe zanemarjanja in surovega ravnanja z mladoletno hčerjo, o čemer na sodišču razpravljajo za zaprtimi vrati. Prav tako zanika grožnje zoper policistko, zaradi česar si je prislužil še obtožbo za preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Ker so pri njem med hišno preiskavo našli ponarejena bankovca, Podlogarju tožilstvo očita še ponarejanje denarja.