Poldrugo leto zapora je sodnica Marjana Lap danes prisodila Leonu Podlogarju, vendar mu ne bo treba za rešetke, če v štiriletni preizkusni dobi ne zagreši novega kaznivega dejanja. Osemintridesetletnik je v javnosti sicer bolj znan kot eden od obtoženih za bombni napad v Dobruški vasi, v katerem sta leta 2005 umrli Rominji, česar pa je bil po več kot desetletje dolgem sodnem postopku na koncu pravnomočno oproščen. Tokrat pa je bil obsojen, in sicer zaradi zalezovanja, nasilništva, zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja ter ponarejanja denarja. »Veliko časa ste že preživeli v zaporu. Zdaj je skrajni čas, da si življenje postavite na noge in ne spet na glavo. Nehajte uživati alkohol in drogo, izkoristite ta štiri leta in začnite razmišljati v pravi smeri,« je že večkrat obsojenemu Podlogarju ob razglasitvi sodbe svetovala Lapova.

Ko se je napil…

»Vem, da imata z oškodovanko specifičen odnos. Že zato, ker imata hčer. A ta vaša SMS-sporočila, slike, ki ste ji jih pošiljali… Ne morete vzpostavljati stikov na takšen način. Kar ste počeli, je zagotovo kaznivo dejanje,« je sodnica zavrnila obtoženčev zagovor, da je pričanje matere njegove hčerke čista izmišljotina in maščevanje. Oškodovanka je razložila, da je z njim že davno, kot 15-letnica zanosila, a ga je zaradi nasilja še pred rojstvom otroka zapustila. Pred nekaj leti pa je spet poskušal navezati stik. Sprva je bil prijazen, spravljiv, a je to kaj hitro preraslo v nadlegovanje. Poslal ji je množico sporočil, ni se oziral na to, ali je dan ali noč. Žalil jo je, ji grozil, bil je tudi vulgaren, kot na primer, ko ji je poslal posnetek masturbacije, in jo tako spravljal v hudo stisko. Podlogar je bil obtožen, da je v sporočilih, poslanih na njen telefon, grozil tudi njenemu sedanjemu partnerju. Vendar sodni izvedenec na obdolženčevem telefonu takšnih SMS-sporočil ni našel, zato je tožilstvo ta očitek umaknilo. Enako velja glede grozilnih sporočil, ki naj bi se nanašala na policistko, ki je bila v stiku z oškodovanko.

Podlogar je bil obsojen tudi zaradi nasilništva nad znanko oziroma prijateljico, mamo dveh otrok, ki ga je spoznala prek prijateljice in omrežja facebook. Pričala je, da je bil trezen v redu, ko se je napil, pa se je popolnoma spremenil. Kaj hitro se ga je začela bati in ko je zavrnila njegovo povabilo na pijačo, ni bil ravno zadovoljen. Začel jo je klicariti, ji groziti. Po njenih besedah sta se družila, a ni šlo za intimno razmerje. Ob eni takih priložnosti naj bi jo v hotelu zaklenil v sobo in ven spustil šele zjutraj. »Prijel me je za čop in me vlekel zanj. Bila sem čisto prestrašena,« je opisala. Ko je proti jutru končno odprl vrata, je zbežala. Tudi te očitke je obtoženi zanikal, češ da ji je posodil večjo vsoto denarja in da je v tem primeru pravzaprav sam žrtev, in to izsiljevanja.

Odpravljena prepoved približevanja

Za krivega so ga spoznali tudi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne hčerke in surovega ravnanja, podrobnosti o tem pa so razčiščevali za zaprtimi vrati. »Deklica ima posledice, ki jih je ugotovila tudi psihiatrična izvedenka. Marsikaj boste morali narediti, če boste hoteli imeti z njo normalen odnos. Zelo se mi je zasmilila,« je danes Podlogarju med drugim dejala sodnica.

Zaradi zalezovanja je dobil pet mesecev zapora, enako tudi zaradi nasilništva. Zaradi zanemarjanja je bil obsojen na sedem mesecev, na dva pa zaradi dveh ponarejenih bankovcev, ki so mu jih zasegli pri hišni preiskavi. V času tega kazenskega postopka je sicer že več kot leto dni prebil v priporu, od sredine maja pa je na prostosti. Imel je prepoved približevanja oškodovancem, ki jo je Lapova danes odpravila. »Petindevetdesetodstotno sem prepričana, da od zdaj naprej ne boste več delali bedarij na račun teh oškodovancev. Zlasti pa ne na račun kakšnih novih,« je izjavila sodnica. O premoženjskopravnih zahtevkih, ki sta jih vložili žrtev nasilništva in mladoletna hči, v tem postopku ni odločala. Prva oškodovanka je zahtevala 52.700 evrov odškodnine, druga pa 12.000 evrov. Obe je napotila na pot pravde. Sodba še ni pravnomočna.