Ko so se nekaj let po izidu prvega iphona napovedovale prve prave pametne ure, se je za nekaj trenutkov zdelo, da se nam obeta prihodnost po vzoru priljubljenih stripov in risank, kot sta Dick Tracy ali Jetsonovi. Pričakovali smo, da bomo na zapestju nosili s seboj televizorje ali vsaj dvosmerne zapestne radie, kot se je imenovala slavna telefonska ura pri zgoraj omenjenem detektivskem stripu. Zadeva se ni ravno izšla po načrtih. Zasloni pametnih ur so že od samega začetka premajhni, da bi lahko na njih gledali kaj resnega. Precej težav je bilo tudi s telefonsko funkcijo. Govorjenje v zapestje je bilo še kar zabavno, precej manj pa je bilo prijetno tiščanje ure k ušesu, da bi kaj slišali. Če je bil zvočnik dovolj glasen, je bil pogovor še toliko manj prijeten, saj ga je lahko slišala vsa okolica. Kdor je sanjal o takšni pametni uri, je za telefoniranje hitro preklopil na slušalke z mikrofonom.

Trg je opazil trend

Začetno razočaranje nad potencialom pametnih ur je za seboj potegnilo bistvene spremembe na področju razvoja teh naprav. Večina jih danes uporabniku pošilja podatke o prejetih sporočilih, pošti ali dohodnih klicih. Nekatere so premogle tudi kamere za fotografijo in snemanje videov. Kakšne omogočajo tudi vklop in ugašanje predvajanja glasbe na povezanih napravah. Predvsem pa so se usmerile k zdravstvenim storitvam. Te segajo od merjenja srčnega utripa prek opravljenih korakov in trdnosti spanja vse do zaznavanja nekaterih zdravstvenih težav in avtomatskega klicanja rešilca v primeru zaznane nezgode. Kaj vse od naštetega je v uri, je odvisno od proizvajalca, modela in seveda cene. Po dizajnu pa se pametne ure že nekaj časa odmikajo od futuristične predstave mobilnega telefona za zapestje v smer elegance, ki je značilna za klasične zapestne ure. Ta trend so že pred časom opazili pri podjetju Goosberry in ugotovili, da je na trgu prostor tudi za izdelek, ki bi šel v nasprotni smeri. Želeli so izdelati napravo, ki ne bi oponašala elegantnih klasičnih ur, temveč bi ji klasične ure uspelo nadgraditi z zmogljivostmi pametnih.

Soustanovitelja podjetja Alexei Levene in Srhipal Gandhi sta se domislila, da lahko najpomembnejše storitve sodobnih pametnih ur skrijeta v napravo velikosti zaponke za uro. Ko jima je to uspelo, se je rodil smart buckle oziroma pametna zaponka. Ta se prilega paščkom praktično vseh najbolj zvenečih proizvajalcev ur in je na roki povsem nerazločljiva od običajnih zaponk. Tako lahko uporabnik uživa v eleganci klasičnih ur in hkrati spremlja število opravljenih korakov, porabljenih kalorij, hitrost gibanja, premagane razdalje, trajanje aktivnosti ter vzorce in trajanje spanja. Ker zaponka nima zaslona, je podatke mogoče pregledovati na povezanem mobilnem telefonu, podpira pa tako Applovo aplikacijo health kot tudi Googlovo aplikacijo fit. Z eno polno baterijo naprava deluje teden dni, napolni pa se v 60 minutah. Ob tem je tudi vodoodporna, je pa pri ceni okoli 90 evrov cenovno nekoliko dražja od nekaterih cenejših, a funkcionalno primerljivih pametnih ur.