V središču Divače je danes nekaj pred četrto uro zjutraj odjeknila močna eksplozija. Ob banki Intesa SanPaolo, ki domuje v pritličju stanovanjskega bloka, so doslej še neznani storilci s plinom razstrelili bankomat, pobrali kasete z denarjem in izginili.

Gmotna škoda bo precejšnja, eksplozija, ki so jo skoraj zagotovo povzročili z zmesjo plinov in sprožili z elektriko, je odnesla zastekljeno stavbno opremo in del stene. Silovitost nočne eksplozije se je pokazala ob prvem svitu. Drobci stekla so ležali po celotnem parkirišču tudi do 30 metrov daleč, poškodovani so bili trije v bližini parkirani avtomobili. »Slišal sem pok, močna eksplozija je bila, ustrašil sem se,« je dejal eden od stanovalcev sosednjega bloka. Njegova sokrajanka, ki živi 150 metrov stran od banke, je bila prepričana, da je komu razneslo plinsko jeklenko. Spet drugi krajani so o dogodku slišali šele zjutraj na radijskih poročilih. Prvega soseda bankomata, mesarja v mesnici Mesarije Prunk, je novica o dogajanju prestregla na poti v službo. Njegove prve jutranje in dopoldanske stranke so ta dan ostale brez mesa. »Policija mi zaradi preiskave ni dovolila vstopiti. Mesnico sem lahko odprl šele deset minut čez 11. uro, ko so odstranili varnostni trak,« je pripovedoval. Vmes je imel čas, da si je lahko ogledal, ali ni eksplozija nemara poškodovala tudi stavbe mesnice. »Nič hujšega, malo prask,« je bil pomirjen.

Nad bankomatom spali ljudje

Zgolj nekaj trenutkov po jutranji eksploziji so na operativno-komunikacijski center v Koper začeli prihajati klici prestrašenih občanov. Prva je poklicala policistka, ki v bloku nad banko živi z družino. »Prve ugotovitve nakazujejo na to, da so bankomat razstrelili, da bi prišli do kaset z denarjem. Zbiranje obvestil se nadaljuje,« je danes dopoldne s prvo informacijo postregel vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič in potrdil, da osumljenih še niso prijeli, prav tako ni razkril, koliko denarja so odnesli. Policija za zdaj težko govori tudi o tem, ali so bili na delu profesionalci, jasno je le, da sta bila storilca najmanj dva. Grozi jim kazenska ovadba zaradi velike tatvine in povzročitve splošne nevarnosti.

»Sama sreča, da se je to zgodilo okoli četrte zjutraj, da v okolici ni bilo naključnih sprehajalcev ali občanov, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do hujših posledic,« je bil jasen prvi kriminalist PU Koper. Tudi nihče od stanovalcev bloka ni bil poškodovan. Že po prvih informacijah o tatvini so policisti o tem obvestili kolege sosednjih držav, z izurjenim psom pa so v okolici razstreljenega bankomata iskali razstrelilne snovi, ki bi jih lahko za seboj pustili storilci. Ker banka stoji v pritličju stanovanjskega bloka, policija upa, da je kdo od stanovalcev kaj videl, ne le slišal, zato so jih danes prosili za kakršno koli koristno informacijo.

V Divači ni več policijske postaje

»Katastrofa, še sreča, da se komu ni kaj zgodilo. Pustimo denar in bankomat, tukaj živijo ljudje neposredno nad bankomatom. Mislili smo, da je naša občina varna, a žal vidimo, da vendarle ni tako varno, kot smo menili doslej,« je dogajanje komentirala divaška županja Alenka Štrucl Dovgan. Krajani so, medtem ko so se zbirali na trgu pred banko in fotografirali dogajanje, opozarjali tudi na to, da bi bila tatvina lahko posledica tega, da v kraju ni več policijske postaje. »Res je, da tukaj ni več policijske postaje, vendar pa moram reči, da smo z razpoložljivimi patruljami lahko zelo hitro na vseh lokacijah koprske policijske uprave. V tem primeru govorimo o osmih minutah do prihoda prve patrulje,« na negodovanja odgovarja Dean Jurič.