V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je v zadnjem tednu zagorelo dvakrat, drugič v petek, le nekaj ur po obisku okoljskega ministra Simona Zajca, ki si je ogledal posledice nedeljskega požara. Vzrok tako prvega kot drugega požara še ni znan.

Na požarišču petkovega požara sta predstavnika Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano vzela vzorce vode in opravila meritve kakovosti zraka okoli mesta požara in širše. Po prvih meritvah ni bilo zaznati vplivov požara na kakovost zraka, je zapisano na spletni strani Občine Lenart. Meritve vzorcev zemljin in vrtnin bodo sicer opravili v prihodnjih dneh.

Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je po petkovem ogledu povedala, da je stanje pod nadzorom, je pa opozorila prebivalce, da sperejo morebiten prah z okenskih polic in igral. Glede vrtnin in kapnic je prebivalcem svetovala, da pred počakajo na analizo vzorcev.

Župan Občine Lenart Janez Kramberger je ob tem pristojne službe danes pozval k ustavitvi delovanja podjetja Salomon v Lenartu. »Občina Lenart na podlagi dejstva, da je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenega stanja v podjetju ob obeh požarih po našem trdnem prepričanju in znanju na takšen način organizirana dejavnost škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev, zahteva ustavitev delovanja podjetja na tej lokaciji,« je v sporočilu za javnost zapisal Kramberger, ki je prepričan, da varnosti za okolje in ljudi razen z zaprtjem obrata ne bo mogoče zagotoviti.

Župan: S strani pristojnih organov ne moremo pričakovati ukrepov

»Več kot očitno glede na že prejete kopije inšpekcijskih pregledov in ugotovitev, da naj bi družba na lokacij delovala skladno z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem, ne moremo pričakovati konkretnejših ukrepov s strani pristojnih služb, bodisi je s temi dovoljenji nekaj hudo narobe, gotovo na področju požarne varnosti, prepričani pa smo, da tudi drugje,« je poudaril župan.

Občina zahteva takojšnjo odstranitev vseh deponiranih predelanih in neobdelanih frakcij različnih klasifikacij odpadkov v izogib nevarnostim pred morebitnim ponovnim vžigom. Zahtevajo tudi poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje in ljudi, pa tudi revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo Občine Lenart in civilne družbe z izkazanim interesom v postopek. Do izdaje novega okoljevarstvenega dovoljenja nasprotujejo obratovanju sortirnice v Lenartu.

V občini zahtevajo tudi spremembo zakonodaje po hitrem postopku, skladno s katero naj se lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja kot stranke v postopku izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene. Občine namreč nosijo odgovornosti po zakonu o varstvu okolja, so nosilke javne službe varstva pred požarom in nosijo številne druge odgovornosti, opozarjajo.

Zahtevajo tudi analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja tovarne in okolice in resen zakonodajni pristop na državni ravni do vseh podobnih obratov tako v fazi izdajanj dovoljenj kot v fazi kontrole obratovanje, ki naj bo stalna in temeljita, je v sporočilu za javnost še zapisal Kramberger.

Po Krambergerjevem prepričanju je za zahtevane ukrepe dovolj zgovorno dejstvo, da je v petek zagorelo na območju, ki je bilo po pregledu po prejšnjem požaru pred slabim tednom označeno kot varno in primerno za nadaljnjo obratovanje. Župan je sicer v zvezi s požari že najavil tudi sklic izredne seje občinskega sveta, ki bo predvidoma v četrtek.