Zagorelo je danes nekaj minut pred 18. uro, v intervencijo so se vključili prostovoljni gasilci lenarškega in vseh okoliških društev. Požarišče so zavarovali tudi policisti, ki bodo ogled opravili potem, ko bodo izpolnjeni pogoji za varno delo, je sporočil Bojan Kitel iz Policijske uprave Maribor.

Obseg požara naj bi bil primerljiv s prejšnjim, ko je zgorelo več sto kubičnih metrov odpadnega materiala, papirja, plastike in kovinskih delov, gašenje pa se je zavleklo pozno v noč. O vzroku in nastali škodi je še prezgodaj govoriti, saj je v času, ko to poročamo, še potekala gasilska intervencija. Poleg tega še ni razjasnjeno niti, kaj je na cvetno nedeljo zanetilo ogenj v sortirnici nenevarnih odpadkov. Kriminalistična preiskava še poteka, po neuradnih informacijah pa naj bi do požara, ki je povzročil za okoli 250.000 evrov škode, prišlo zaradi samovžiga.

Okoljska inšpekcija je prejšnji teden opravila nadzor in izdala ustno odločbo, po kateri mora Salomon do ureditve razmer počakati z obratovanjem dveh naprav za ravnanje z odpadki in sprejemanjem novih odpadkov, danes je zato lahko obratovala edinole naprava za sortiranje nenevarnih odpadkov.

Le nekaj ur pred požarom je lenarški obrat obiskal okoljski minister Simon Zajc skupaj z lenarškim županom Janezom Krambergerjem. Zajc je razložil, da so okoljski inšpektorji pred tem zadnji nadzor opravili januarja, ko ni bilo kršitev okoljevarstvenega dovoljenja, čaka pa še na poročilo požarne inšpekcije. Na podlagi poročila se bodo odločili, ali bo treba v okoljevarstveno dovoljenje vključiti še kakšne dodatne zahteve, je razložil minister.