Ni še znano, zakaj je v nedeljo zgodaj zjutraj zagorelo v lenarškem obratu podjetja Salomon Eco in kolikšna je gmotna škoda. Kriminalisti Policijske uprave Maribor so v nedeljo opravili preiskavo na terenu, zdaj pa preiskavo nadaljujejo s preverjanjem dejstev, okoliščin in odgovornosti, je sporočil Bojan Kitel iz Policijske uprave Maribor.

Na preteče nevarnosti so dolgo opozarjali

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje naj bi ogenj zajel približno 600 kvadratnih metrov odpadnega materiala, papirja, plastike in kovinskih delov. Večina je bila pod nadstrešjem velike hale, manjši del pa na prostem.

Požar na območju lenarškega obrata ljubljanskega podjetja Salomon (prej Papir servis) je razburil župana Lenarta. »Na nevarnosti smo opozarjali že od vsega začetka delovanja družbe na tej lokaciji,« je sporočil Janez Kramberger in se obregnil ob okoliščino, da občina v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja, na podlagi katerega je podjetje lahko povečalo obseg predelave in skladiščenja odpadkov, ni dobila pravice do stranske intervencije. Terjali so jo tudi pred upravnim sodiščem, a zaman. Vodstvo podjetja Salomon, ki je registrirano tudi za zbiranje in odvoz nenevarnih odpadkov, dogodka za zdaj ni komentiralo.

Občina terja revizijo izdaje dovoljenj

Kramberger v nedeljskem incidentu prepoznava dokaz, da so bile njihove bojazni utemeljene, posledice pa zdaj nosijo občani Lenarta. »Že po dogodkih v Kemisu smo podjetje Salamon ponovno pozvali, naj nam predloži požarne načrte,« je še razložil in dodal, da je prejel le nekaj kratkih odgovorov in zagotovil. Župan je prepričan, da bi pristojni državni organi morali zdaj opraviti revizijo postopkov in ponovno pretehtati pravilnost izdanih dovoljenj, občina pa si zasluži pravico predstaviti svoj pogled in interes lokalnega okolja, v katerem obrat deluje.

Kramberger se je zahvalil požrtvovalnim gasilcem, ki so preprečili hujše posledice požara, ki je bil že drugi v manj kot dveh letih na tej lokaciji. Na območju obrata je še zmeraj skladiščena prevelika količina predelane plastike, kar po prepričanju župana predstavlja veliko požarno nevarnost in ne more biti skladno s pridobljenimi dovoljenji, strokovnim delovanjem in ravnanjem.

Poročali smo, da se je med nedeljsko intervencijo lažje poškodoval gasilec, med preventivnim pregledom bližnjega potoka pa sta gasilca odkrila moško truplo. Po vsej verjetnosti sta naletela na posmrtne ostanke 61-letnika iz Lenarta, ki so ga svojci pogrešali od novembra 2017. Identiteta pokojnika še ni potrjena.