Kitajska bo vrh o pobudi En pas, ena pot gostila med 25. in 27. aprilom. Kot je pojasnil tamkajšnji zunanji minister Wang Yi, je prihode visokih delegacij potrdilo 37 držav. ZDA so sporočile, da je ne bodo poslale, bodo pa v Pekingu tudi predstavniki sosednje Severne Koreje.

Wang po poročanju francoske tiskovna agencije AFP ni pojasnil, ali se bo v kitajski prestolnici mudil tudi severnokorejski voditelj Kim Jong Un, ki se bo sicer ta mesec v Rusiji srečal s tamkajšnjim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Pobuda nove svilne poti, ocenjena na 1000 milijard dolarjev, ki vključuje železniške in cestne projekte v Aziji, Afriki in Evropi, sicer že dlje časa razdvaja Evropo in ostale dele sveta. Kljub ocenam Washingtona, da gre za "projekt nečimrnosti" in opozorilom glede dolgov in nejasnih poslov, ki favorizirajo kitajska podjetja, se mu pridružuje vse več držav.

Ta mesec se je mu je kot prva članica skupine G7 pridružila Italija, ki bo ena od držav, udeleženk vrha v Pekingu. Med ostalimi udeleženkami AFP navaja večino jugovzhodnih azijskih in vzhodnoevropskih držav, ki imajo s Kitajsko tradicionalno tople odnose.

Voditelji zahodnih držav medtem opozarjajo na pasti zadolževanja pri projektu. Šrilanka je bila po poročanju AFP lani Kitajski primorana v 99-letni najem odstopiti del pristanišča, potem ko ji je bila nezmožna odplačati 1,4 milijarde dolarjev vredno posojilo.

"Tisti, ki nečesa ne zmorejo, ne bi smeli preprečevati drugim, da to naredijo," je na kritike odgovoril Wang. Takšna mentaliteta po njegovi oceni ni konstruktivna in ne koristi nikomur. Peking vztraja, da je nova svilna pot odprta za vse. "Želim poudariti, da takšna vrsta sodelovanja ni geopolitično orodje, pač pa platforma za sodelovanje," ga še povzema AFP.