Kot so za STA pojasnili na Molu, je pravnomočno zaključenih sedem tožb proti prav toliko posameznim uporabnikom Roga. Vse so bile rešene v korist občine. Sodišče je odločilo, da so dolžni prostore nekdanje Tovarne Rog izprazniti in vrniti Molu v neposredno posest, odločilo pa je tudi, da se jim v prihodnje prepoveduje poseganje v lastninsko pravico Mola.

Omenjeno je za STA potrdil tudi odvetnik rogovcev Zoran Korenčan, ki pravi, da »je bilo jasno, da bo občina uspela s tem zahtevkom«. Nerešena je sicer ostala še tožba proti osmemu posamezniku, katere prva obravnava na sodišču je predvidena maja.

V primeru sedmih tožb bodo morali posamezniki poravnati dobrih 40.000 evrov sodnih stroškov. Po Korenčanovih besedah je namreč Mol vrednost spora ocenila nesorazmerno visoko - na 200.000 evrov, na kar so se tudi pritožili. »Kajti če nekdo zahteva izpraznitev, ne more zahtevati, da je dejanje izpraznitve vredno 200.000 evrov,« je prepričan Korenčan. Vendar jim sodišče ni ugodilo.

Na vprašanje STA, kdaj bodo posamezniki morali zapustiti prostore oziroma ali so jih morda že, na Molu odgovarjajo, da »bodo sodbe izvršene po zaključku vseh postopkov«. Kdaj bo to, po njihovih besedah »trenutno ni mogoče napovedati.« Na vprašanje, kako bo z drugimi uporabniki Roga oziroma kako namerava občina ukrepati za izpraznitev prostorov v njihovem primeru, pa so odgovorili, da »bodo ravnali v skladu s pravnomočnimi sodbami«. Ob tem so dodali, da bo »izpraznitev izvršil sodni izvršitelj ob asistenci policije«.

Mol namreč načrtov, da bi na območju nekdanje tovarne zgradili Center Rog kot »prostor povezovanja kulture, znanosti, gospodarstva in izobraževanja, z osredotočanjem na razvojne projekte s področja kreativnih industrij«, ne opušča. Gradbeno dovoljenje je po njihovih navedbah veljavno, vsi pogoji za začetek investicije so zagotovljeni.

Trenutna stavba je nevarna za prebivanje

»Prenova Roga je nujna - poleg tega, da gre za degradirano območje, ki je potrebno celovite ekološke sanacije, bomo javne površine razširili na vzhod in temu delu mesta podarili nove vsebine,« pravijo na Molu. Obenem opozarjajo, da je trenutna stavba nevarna za prebivanje, okoliški prebivalci se pritožujejo nad dogajanjem, v zgradbi je bil nedavno požar, kanalizacije ni možno urejati, med drugim se kopičijo smeti.

Tožba Mola proti osmim posameznim uporabnikom Roga je bila sicer odgovor na njihov spor zaradi motenja posesti po tistem, ko je občina junija 2016 sredi noči vstopila v Rog z bagrom in varnostniki. Ti so dobili tožbo zaradi motenja posesti, Mol pa lastninsko tožbo kot lastnica nepremičnin.

Kaj bo sledilo, je po Korenčanovem mnenju težko predvideti. Po njegovih informacijah toženi posamezniki Roga ne uporabljajo več, ostala pa je še večina uporabnikov - teh je kakšnih 100 ali 200. Po njegovih besedah jih občina »ne more dati ven«, morala bi jih »prvič indentificirati in zahtevati izpraznitev«. »Verjetno pa v nedogled tako ne bo šlo, verjetno bodo morali skleniti nek dogovor,« je odvetnik še dejal za STA.

Podobno meni tudi uporabnik Roga Miha Blažič - N'toko. Omenjene tožbe po njegovih besedah Molu ne dajejo mandata za izpraznitev prostorov, situacija ostaja enaka tudi s pravnega vidika. Glede na to, da dejavnosti v Rogu potekajo dalje in da se vzpostavljajo novi prostori, jih večina kolektiva, kot pravi, nima namena zapustiti. »Karkoli se bo zgodilo, bo moralo biti stvar dogovora z Molom. Tudi rogovcem je v interesu, da se stvari infrastrukturno izboljšajo,« je povedal za STA.