Delon se je 8. novembra 1935 rodil v Sceauxu blizu Pariza. Imel je težko otroštvo, saj sta ga starša zapustila. Dečka z ledenim pogledom so izključili iz več šol, pogosto se je preživljal s priložnostnimi deli, med katerimi je bilo tudi nekaj manjših filmskih vlog.

Vloga v filmski adaptaciji romana Patricie HighsmithNadarjeni gospod Ripley, naslovljeni V zenitu sonca, v režiji Reneja Clementa pa je pomenila pomemben preobrat oziroma preboj na veliko sceno Delonovi karieri. Mednarodno pozornost je zbudil leta 1960 z vlogo v filmu Luchina ViscontijaRocco in njegovi bratje.

Med najpomembnejšimi filmi, v katerih je nastopil, so zagotovo kriminalne klasike, po katerih so zgledovale filmske generacije v režiji očeta francoskega novega vala Jean-Pierra MelvillaSamuraj (1967), Rdeči krog (1970) in Policaj (1972), Gospod Klein (1976) v režiji Josepha Loseyja ter Nouvelle vague (1990) v režiji Jean-Luca Godarda.

Afera umorjenega telesnega stražarja

V določenem obdobju je Delon poleg filmske veliko pozornosti pritegnil tudi s škandali. Povezovali so ga s podzemljem, med drugim pa je veliko prahu dvignila tako imenovana afera Marković – Delonovega telesnega stražarja Stevana Markovića so našli umorjenega v zelo nenavadnih okoliščinah. Po medijih je prav tako odmevala njegova zveza z igralko Romy Schneider med letoma 1959 in 1963.

Leta 2009 je Delon objavil knjigo o njuni ljubezni, naslovljeno Delon-Romy. Tako zelo sta se ljubila. Napisala sta jo Philippe Barbier in Christian Dureau. Ob izidu je Delon povedal, da je bila Romy temperamentna in močna osebnost, strastna in občutljiva. Včasih je bila tudi nasilna, to pa po njegovo zato, ker je bila polnokrven človek. Igralko, ki je umrla v 44. letu, je označil za legendo.

Kasneje na gledališkem odru

Delon je bil v življenju povezan z več ženskami in je oče štirih otrok. Iz soja žarometov se je umaknil leta 2012 in živi med Švico in Francijo.

Legendarni 81-letni francoski igralec Alain Delon je na Mednarodnem filmskem festivalu v francoskem Liegeu napovedal, da bo jeseni še zadnjič zaigral pred kamerami. Nazadnje je nastopil v filmu Asterix na olimpijskih igrah (2008), ki sta ga režirala Frederic Forestier in Thomas Langmann, nato pa je odkril veliko ljubezen do gledališča.

Delon je leta 2017 napovedal, da se umika iz filmskega igranja. Po 60-letni uspešni karieri je verjel, da je trenutek za slovo od sveta filma pravi: »Podobno kot boksar, ki si ne želi preveč boriti, si tudi jaz ne želim več preveč igrati v filmih.«

Častno zlato palmo so doslej prejele številne legende filmske umetnosti, med njimi, Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira in Agnes Varda.