Martin Rojnik, soustanovitelj inštituta SURF in Kuche: Naši kuhinji rečemo odgovorni hedonizem
Martin Rojnik je diplomirani organizator in menedžer. Pred leti je delal v oglaševalski in marketinški industriji, ustvarjal oglaševalske kampanje v povezavi z glasbo in klubskimi večeri in imel glasbeno založbo. Odraščal je na ekološki kmetiji na Koroškem, ki jo imajo starši še danes. Želja po zdravem prehranjevanju ga je zanesla v Berlin, kjer je začel delati po restavracijah, od veganskih do klasičnih, tudi takšnih z Michelinovimi zvezdicami. Po povratku v Slovenijo je eno sezono služboval v Hiši Franko, nato pa leta 2014 začel z ekipo ustanavljati inštitut SURF, v okviru katerega so ustvarjali produkte zdrave prehrane in jih začeli promovirati. Trenutno ekipa prehranjevalnega inštituta domuje za Bežigradom, v nekdanji tovarni Labod, kjer deluje bistro Kucha, skupaj s trgovino in laboratorijem za pripravo fermentirane hrane.
Martin Rojnik: Namerno se izogibamo terminu veganska hrana, ker je naš cilj privabiti k nam vsejede ljudi. (Foto: Jaka Gasar)
V Kuchi govorite o polnovredni rastlinski hrani in ne veganski ali vegetarijanski hrani. Zakaj?
Namerno se izogibamo terminu veganska hrana, ker...