Prvi del zadnje sezone priljubljene serije je bil za najbolj neučakane pri nas na voljo že ob 3. uri zjutraj, tako da si je bilo v zameno za kakšno urico spanca uvodnih 54 od preostalih 432 igroprestolnih minut mogoče z lahkoto ogledati še pred službo, tudi če začnete delati zelo zelo zgodaj. Zadnje dejanje je sestavljeno iz manj epizod (šest), podobno kot sedmo, predzadnje, ki jih je imelo sedem. Do konca najbolj priljubljene HBO-jeve produkcije je zdaj le še pet delov, poslednji štirje bodo, gledano čez palec, dolgi okroglo uro in dvajset minut. Nekdanji izvršni direktor HBO Richard Plepler je dejal, »da bo osma sezona spektakel in da so ustvarjalci v bistvu posneli šest filmov«.

Zaradi vdorov posneli več koncev

Uvodni del je bil eden tistih, ki bolj kot na akcijo stavi na dialoge. Zaznamovala so ga številna ponovna snidenja osrednjih protagonistov, med drugim smo lahko v istem prizoru videli takšne kombinacije, ki jih nismo bili vajeni vse od prve sezone. Epizoda se preprosto imenuje Zimišče, zlahka pa bi se imenovala Zatišje pred nevihto. Na družbenih omrežjih je zaradi teh zanimivih nastavkov zelo vroče postalo zelo hitro, kar naj velja kot opozorilo, saj se je kvarnikom (ang. spoiler) ob tako množičnem citiranju, deljenju slik in posnetkov ter javnemu premišljevanju o tem, katera od družin bo zavzela železni prestol in zavladala sedmerim kraljestvom, zares težko izogniti. Če je kdaj obstajalo zdravilo za odvajanje od družbenih omrežjih, potem so to za navdušence serije ponedeljki, ko izide novi del Igre prestolov. Sploh ko bodo začele padati glave.

Da bi se izognili posledicam spletnih vdorov in curljanju informacij, ki se na spletu širijo kot ogenj in ki bi številnim pokvarile izkustvo zgodbe, so producenti šli menda celo tako daleč, da so snemali lažne prizore in različne konce. Za katerega so se naposled odločili, naj ne bi vedeli niti igralci, kar je med drugimi v pogovoru za Hollywood Reporter potrdila igralka Emilia Clarke, ki jo gledamo v vlogi Daenerys Targaryen. Ameriški pisatelj George R. R. Martin, podpisan pod fantazijsko sago Pesem ledu in ognja, na podlagi katere je posneta serija, pa je za oddajo 60 Minutes o razpletu dejal, »da bi morali posneti vsaj še pet sezon, če bi želeli serijo končati povsem tako, kot si je zamislil v preostalih dveh knjigah«, in nadaljeval: »Kljub temu menim, da konca ne bosta pretirano drugačna, saj sem imel z ustvarjalcema serije Davidom Benioffom in D. B. Weissom številne konferenčne pogovore o zgodbi.« Martin je pozneje v svojem slogu hudomušno pristavil, »da bodo razlike vseeno sprožale spore o tem, kateri konec je boljši«.

Uvod sezone zrušil rekord gledanosti

Oboževalci so s svojimi neštetimi teorijami za ustvarjalce pogosto prava nočna mora. Pred sedmo sezono so recimo pravilno sklepali, da je Jon Snow (Kit Harington) sin Rhaegarja Targaryena in Lyanne Stark in potemtakem zakoniti dedič železnega prestola, kar je bilo nazadnje potrjeno ob koncu sezone. Podobna pravilna ugibanja znajo biti problem, navsezadnje si je serijo, ki je bila doslej nagrajena z zlatim globusom in kar 47 emmyji, v prejšnji sezoni na epizodo ogledalo več kot 30 milijonov ljudi, skupno pa je sedma sezona dosegla tudi nelaskav dosežek, namreč več kot milijardo nezakonitih prenosov ali ogledov. Za prvi del osme sezone se je prvi dan pred zaslone usedlo 17,4 milijona radovednežev, s čimer je padel rekord finala prejšnje sezone, ki si ga je bodisi na televiziji bodisi pretočno ogledalo 16,5 milijona, kar je bilo takrat dovolj za naziv najbolj gledane epizode.

Igra prestolov je ena redkih serij, ki iz leta v leto pridobiva popularnost, zaradi česar bo zagotovo padel še kakšen televizijski mejnik. Oboževalci pa se lahko po več kot letu in pol, natančneje 595 dneh čakanja – saj ne, da je kdo štel – veselijo končnega obračuna med silami živih in nemrtvih, Branovih (Isaac Hempstead - Wright) bolščečih pogledov, klečečih prestolonaslednikov, bitke za Kraljevi pristanek in povišanega utripa ob naslovni pesmi nemškega skladatelja Ramina Djawadija. Eden od spopadov, ki so ga snemali kar 55 noči, bo v Zahodnjem po razsežnosti presegel celo znamenito bitko pankrtov iz devetega dela šeste sezone, sicer posneto v 25 dneh. Peter Dinklage (Tyrion Lannister) je dejal, da je ta v primerjavi z bitko z belimi hodci videti kot lunapark, kar je glede na epski okvir dosedanjega akcijskega vrhunca serije izjemen podatek. A če upoštevamo poročanje Varietyja, ki pravi, da naj bi posamezne epizode zadnje sezone v povprečju stale dobrih 13 milijonov evrov, se v času pomladi res lahko veselimo zime.