Ko je Dušan Olaj leta 1992 ustanovil Duol, si gotovo ni mislil, da bo tehnologija, ki so jo razvili, podjetje postavila ob bok svetovnim izbrancem, ki se ukvarjajo z raziskovanjem vesolja. A če najprej ostanemo na Zemlji, se je podjetje uveljavilo z napihljivimi baloni, ki se uporabljajo za športne dejavnosti, koncerte, skladišča, v kmetijstvu in za vojaške namene.

V petdesetih državah sveta

Več kot 1500 Duolovih objektov stoji v petdesetih državah sveta. Med mejnike v razvoju podjetja in te tehnologije v svetovnem merilu spada eden največjih balonov na svetu, ki so ga postavili v Kazahstanu in prekriva ves nogometni stadion. Projekt, ki je za podjetje močna referenca, je tudi skupina desetih balonskih dvoran, postavljenih za polarnim krogom na polotoku Jamal v Rusiji, kjer so naftni delavci postavili mesto in kjer je danes eno največjih plinskih nahajališč na svetu. Vsekakor velja omeniti še patentirani napihljiv rastlinjak, ki bo v prihodnosti mogoče rešitev za prehrano afriške celine. In takih projektov je še cela vrsta – vsak je unikaten, po naročilu kupcev.

»Eden prestižnih projektov je zagotovo velodrom s pokrito atletsko stezo v Novem mestu, kjer smo uporabili večje novosti pri uporabi materialov in arhitekture,« odgovori direktor Duola Dušan Olaj na vprašanje o najpomembnejših lanskih dosežkih. »Ta projekt je že porodil novega, saj smo pred kratkim postavili tudi pokriti velodrom v Limogu v Franciji. Torej sta oba edina pokrita velodroma v Evropi prav Duolova. Postavljamo tudi veliko nogometnih dvoran – med lanskimi velikimi projekti v Veliki Britaniji naj omenim dvorani za angleška kluba Watford in Cardiff pa seveda kopico manjših teniških dvoran. Zelo ponosni smo, da se intenzivno širimo v Nemčiji in Švici.« Duol je močan na trgih Evrope, Azije, Afrike, Južne Amerike in Bližnjega vzhoda, v ZDA pa zaradi visokih vstopnih stroškov na trg še ni prodrl.

Sodelovanje v vesolju

Kljub temu Američani Duol poznajo po raziskovalni dejavnosti v projektu vesolje. »V okviru sodelovanja z Evropsko vesoljsko agencijo smo skupaj s centrom odličnosti Vesolje lani zmagali na razpisu in pridobili sredstva za razvoj tako imenovane zemeljske postaje za zajem podatkov s satelitov, pri kateri je ključna prav Duolova tehnologija izdelave napihljivih kupol,« poudari Dušan Olaj. »Konec aprila pa v Londonu začenjamo naslednjo fazo Nasinega projekta misije na Mars, tokrat z izdelavo možnih prototipov prvih habitatov. V tem projektu smo z Naso ter ameriškimi in angleškimi univerzami ekskluzivni partner prav zaradi prednosti, ki jih druge rešitve nimajo – izjemno nizke teže posebnih gradbenih materialov. Problem transporta na Mars so namreč zelo visoki stroški. Prevoz enega kilograma tovora na Luno stane kar 22.000 dolarjev, potem si lahko predstavljate, kaj to pomeni za Mars.«

Največja vrednost vesoljskega razvojnega sodelovanja je, da ima Duol možnost delati z materiali in tehnologijami prihodnosti. Pridobljeno znanje prenaša v komercialne projekte, kjer je tudi zaradi tega nesporni tehnološki voditelj v svetovnem merilu. »Vesoljski trg« je za zdaj še izredno majhen in ne omogoča preživetja, vendar je ta del posla pomemben za slavo in prestiž. »Oglasila se nam je na primer ameriška agencija, ki že deset let prodaja potovanja in sprehode v vesolju, ter nam ponudila sodelovanje v smislu, ali bi lahko začela tržiti naše objekte kot prva stanovanja oziroma naselbine na Luni in Marsu. To je pač folklora, ki se ti dogaja v poslu,« pripomni Olaj. »Seveda je nemogoče izračunati, koliko bi tako stanovanje stalo, bi bilo pa zanimivo kupiti šotorček na Marsu za recimo 50 milijonov dolarjev.«