»Nič ne bo tako, kot je zdaj,« na vprašanje, kakšen bo Duol leta 2020, na kratko odgovarja njegov direktor in edini lastnik Dušan Olaj. To je čisto razumljivo, saj gospodarsko okolje od podjetij, ki želijo biti konkurenčna, zahteva nenehno rast in prilagajanje. Vendar pa je dinamika sprememb v brezoviškem družinskem podjetju, specializiranem za napihljive hale za šport, industrijo in kmetijstvo, ki je bilo letos med drugim nominirano za gazelo osrednje Slovenije, v zadnjem letu izjemna prav na vseh ravneh. Podjetje se je v letošnjem letu, ki ga bodo sklenili z osmimi milijoni evrov prometa, kar je podobno kot lani, utrdilo kot daleč najboljši ponudnik balonskih hal v Evropi. Resna konkurenca prihaja samo še iz Kanade in ZDA, z njo pa se borijo na tretjih trgih, trenutno v zalivskih državah in Afriki.

Prepoznala jih je karizmatična Zaha Hadid

Izgubo ruskega trga nadomeščajo s posli v zahodni Evropi in na Bližnjem vzhodu. Njihov najnovejši projekt na Bližnjem vzhodu, kjer zadnji dve leti močno krepijo prisotnost, je postavitev 30 mobilnih šol v Katarju za otroke v begunskih taboriščih. Projekt je prerasel začetni dogovor z ekipo karizmatične ameriške arhitektke iraških korenin Zahe Hadid pri projektiranju preproste mobilne šole, pri kateri so ob odlični arhitekturni zasnovi vpeljali povsem nove materiale in unikatno konstrukcijo. »Zaha Hadid nas je izbrala, ker imamo zelo veliko referenc in največ izkušenj, predvsem pa, ker imamo referenčne objekte tudi v ekstremnih klimatskih razmerah, tako pri plus 50 kot pri minus 50 stopinjah Celzija,« pojasnjuje Olaj, ki je zadovoljen, ker s takimi projekti vstopajo v elitni razred partnerjev svetovno znanih arhitekturnih pisarn.

Med redkimi projekti v Sloveniji, kjer letno ustvarijo do pet odstotkov prihodkov, so letos postavili dve vzorčni šolski telovadnici ter nekaj pokritih teniških igrišč. V letu 2017 in predvsem v letu 2018 je pred njimi nekaj večjih športnih projektov, o katerih pa še ne želijo podrobneje govoriti.

Sicer pa Olaja, ki je v povprečju več kot pol leta na službenih poteh v tujini, zelo jezi neodločnost vlade pri sistemskih reformah in njen populizem, še posebej zadnja odločitev, da je vnovič razglasila 2. januar za dela prosti dan.

Trenutno še vedno izdelajo polovico hal za športne objekte, v nekaj letih pa se bo razmerje prevesilo v korist industrijskih objektov, skladišč za kmetijstvo in predvsem rastlinjakov, kjer je največji potencial v centralni Aziji in Afriki. Zadnje leto so občutno okrepili svoj položaj v zahodni Evropi in na nekatere evropske trge na novo vstopili. Še posebej to velja za Veliko Britanijo, Nizozemsko in Španijo. »V zahodni Evropi še vedno veliko gradijo športne objekte. Ker pa so investicijska sredstva omejena in so pozorni na stroške, se odločajo za naš način gradnje, saj so balonske hale odlično nadomestilo za fiksno gradnjo. Povpraševanje je izjemno in potrebe trga z zdajšnjo organizacijo podjetja že težko zadovoljimo,« pojasnjuje Olaj.

V manj kot desetletju v vesolju

Posebno poglavje je vesolje. Ogromno energije usmerjajo v razvoj uporabnosti membranskih tehnologij v vesolju. Cilj je, da bi bili ustrezno prilagojeni Duolovi baloni v manj kot desetih letih sestavni del vesoljskih modulov oziroma pripeti na vesoljske postaje. Ob odličnem sodelovanju s centrom odličnosti Vesolje, Evropsko vesoljsko agencijo in z Naso je to realnost.

Izjemna dodana vrednost je tudi, da nastaja slovenski visokotehnološki grozd, sestavljen iz vrhunskih podjetij; v njem je tudi zlata gazela 2012, trboveljski specialist za merilne naprave DEWESoft.

Posledica vsega je, da je Duol trenutno v fazi preobrazbe poslovnega modela in pospešeno zaposluje. Ekipa sodelavcev bo konec leta predvidoma za tretjino večja, saj bodo okrepili predvsem razvoj, projektiranje in marketing. Najpozneje v dveh letih načrtujejo, da se bodo preselili na novo lokacijo, saj so sedanji prostori premajhni.

Obeta pa se tudi sprememba na čelu podjetja, saj namerava lastnik in direktor vodstvene naloge v začetku leta 2017 predati nasledniku. Prepričan je, da je njegovo poslanstvo razvoja podjetja končano in je čas za druge. S svojimi izkušnjami pa bo še naprej kot prokurist pomagal uresničevati strategijo in vizijo podjetja.

»Mladi, ki prihajajo, svet vidijo drugače in razmišljajo drugače. In naši kupci so mladi. Mladi pa bolje razumejo mlade. Duol je zdaj zrel za izkušeno menedžersko ekipo, ki bo znala to, kar je do danes narejenega, ne zgolj prodajati, ampak vsemu temu predvsem dodajati vrednost,« poudarja Olaj, ki je tudi strasten maratonec, ironman in šahist.

»Triatlon je del mene. To ni konjiček, s katerim se nagrajujem, pač pa je del mene. Je moj ventil in radirka za ego. Če ga ne bi imel, tudi v poslu ne bi bil tak, kot sem. Če sem v poslu uspešen, si zadam, da bom na triatlonu ironman tudi. In potem, ko na tekmovanju presežem samega sebe, si rečem: Če sem tukaj presegel samega sebe, potem se lahko presežem tudi v poslu… in gremo delat posel v vesolje. In tako naprej… Saj se vse da!« v smehu Olaj pojasnjuje povezanost s športom.