Slovenska teniška igralka Polona Hercog (89. na svetu) je v Luganu osvojila tretji turnir serije WTA. Prvega po letu 2012, ko je bila najboljša v Bastadu, kjer je osvojila turnir tudi leto poprej. Štajerka je bila v polfinalu po uri in 32 minutah s 7:5, 6:4 boljša od Francozinje Fione Ferro (108. na svetu), v finalu pa je bila 28-letna Slovenka s 6:3, 3:6, 6:3 boljša od 17-letne Poljakinje Ige Swiatek (115. na svetu). Finalni dvoboj je bil zaradi slabega vremena dolg kar štiri ure. Poleg Poljakinje in Francozinje je Polona Hercog na zmagoviti poti v Švici premagala še Španko Carlo Suarez Navarro (27.), Romunko Sorano Cirstea (103.) in Rusinjo Veroniko Kudermetovo (83.).

Polona Hercog je na svojem prvem turnirju na pesku v tej sezoni potrdila odlično pripravljenost, ki jo je pokazala na turnirju serije masters v Miamiju, kjer je v tretjem krogu namučila Romunko Simono Halep. V prvih dveh krogih se je pomerila z izjemno močnima tekmicama, blizu poraza pa je bila predvsem v drugem krogu proti Sorani Cirstei, kjer je svojo kožo reševala v podaljšani igri drugega niza. Po uvrstitvi v četrtfinale se je sprostila in brez izgubljenega niza premagala naslednji tekmici. V finalu je bila na stavnicah favoritka poljska najstnica, ki se je lani na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu veselila naslova s Kajo Juvan.

Finalni dvoboj je bil pri vodstvu Slovenke s 3:2 v prvem nizu zaradi dežja prekinjen za dobro uro. Zaradi nizkih temperatur (danes je bilo v Luganu 11 stopinj Celzija) so bili pogoji za igro težki. Polona Hercog je prvi niz dobila po 50 minutah. Drugi niz je bil izenačen do rezultata 3:3, nato je pet iger zapored dobila Poljakinja. Polona Hercog se je po zaostanku z 0:2 v odločilnem nizu zbrala, dobila štiri igre zapored. Pri vodstvu s 5:3 je na servis tekmice izkoristila drugo zaključno žogico in preprečila stresno igro na svoj servis.

Mariborčanka je osvojila 280 točk za svetovno lestvico in zaslužila 43.000 ameriških dolarjev. Na današnji lestvici se bo predvidoma uvrstila na 63. mesto in bo vnovič postala najviše uvrščena Slovenka. Serijo turnirjev na pesku bo prihodnji teden nadaljevala v Carigradu, kjer bo branila veliko točk, saj je bila lani finalistka. Velik skok na svetovni lestvici bo naredila tudi Iga Swiatek, ki se bo prvič v karieri uvrstila med elitno stoterico. Ker je finale turnirja serije ITF na Sardiniji Kaja Juvan dobila prejšnji ponedeljek, se Ljubljančanki jutri obeta nova najboljša uvrstitev v karieri, saj naj bi se približala 140. mestu.