Sodnik Chhabria je v obravnavo prejel več sto tožb kmetov, vrtičkarjev in drugih uporabnikov Monsantovih izdelkov, ki naj bi domnevno povzročali raka. V dveh tožbah je sodišče že odločilo v prid tožnikov, zdaj pa je sodnik prevzel pobudo, da bi skrajšali dolgotrajne sodne postopke.

V zvezi s tem je sodnik zaenkrat preklical sodno obravnavo, predvideno sredi maja. Če se obe strani ne bosta mogli dogovorili, bo mediatorja imenovalo sodišče, je napovedal.

"Seveda bomo upoštevali odločitev sodišča glede postopka mediacije," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal tiskovni predstavnik Bayerja Rolf Ackermann. A kot je dodal, je postopek po samo dveh sodbah še v zelo zgodnji fazi, še zlasti zato, ker še v nobenem primeru ni stekel postopek obravnave pritožbe. Bayer se zato še naprej osredotoča na to, da pred sodiščem brani svoje herbicide na osnovi glifosata in njihovo varnost.

Konec marca je Bayer v postopku na okrožnem sodišču v San Franciscu pod vodstvom Chhabrie izgubil pomemben primer. Porota je razsodila, da je Monsantov herbicid Roundup bistveno prispeval k nastanku raka v grlu 70-letnega tožnika iz Kalifornije. Zato mu je naložilo plačilo odškodnine v skupnem znesku 80,3 milijona dolarjev (71,4 milijona evrov). Že lansko leto je porota na nekem drugem sodišču Monsantu naložila večmilijonsko kazen.

Bayer še naprej poudarja varnost herbicidov, ki temeljijo na osnovi glifosata, in se sklicuje na številne znanstvene študije. Sodbam nasprotuje. Trenutno teče še en postopek na sodišču v Oaklandu v Kaliforniji, tožnik pa je za rakom oboleli upokojenski par, ki je več let uporabljal Roundup.

Konec januarja je bilo proti Bayerju vloženih že 11.200 tožb. Analitik Richard Vosser iz ameriške banke JP Morgan pričakuje, da se bo število povečalo na najmanj 15.000. Po njegovih izračunih to za Bayer pomeni pet milijard evrov potencialnih stroškov.

Delnice Bayerja so že več mesecev pod pritiskom, od lanskega avgusta se je borzna vrednost družbe zmanjšala za skoraj 31 milijard evrov. Trenutno se tržna kapitalizacija giblje okoli 56,5 milijarde evrov.