Skupni prihodki od prodaje koncerna so znašali 39,6 milijarde evrov, kar predstavlja 13,1-odstotno rast oz. 4,5-odstotno rast ob upoštevanju prilagoditev za učinke gibanj menjalnih tečajev in sprememb v vrednosti naložb.

Področje zdravil na recept je lani, prilagojeno za učinke menjalnih tečajev in sprememb v vrednosti naložb, beležilo 3,4-odstotno rast prodaje, ki je znašala 16,7 milijarde evrov. Rast je pripisati predvsem dobri prodaji na Kitajskem in tudi okrepljeni prodaji ključnih Bayerjevih zdravil na recept, je danes na novinarski konferenci v Leverkusnu pojasnil prvi mož Bayerja Werner Baumann.

Krepko rast prodaje je Bayer zabeležil na področju kmetijstva, kar je pripisati učinkom prevzema Monsanta. Prihodki od prodaje v višini 14,3 milijarde evrov so se v primerjavi z letom 2017 povečali za dobrih šest odstotkov, brez učinkov menjalnih tečajev in sprememb v vrednosti naložb pa skoraj za polovico. Prodaja zdravil brez recepta je medtem padla. Znašala je slabih 5,5 milijarde evrov, kar predstavlja sedemodstotni padec. Baumann je sicer lansko poslovno leto označil kot posebno: »To je bilo leto, ko smo uspešno izvedli največji prevzem v zgodovini podjetja. Smo šele na začetku skupne poti z Monsantom, toda združitev se je začela odlično.«

Bayer se sicer sooča s številnimi izzivi, eden od njih so nedvomno sodni postopki v zvezi z glifosatom. Ta teden se je tako začel nov sodni postopek v San Franciscu, v letošnjem letu je napovedanih kar sedem postopkov pred sodišči. Bayer se bo z vsemi sredstvi boril proti obtožbam, da uporaba tega herbicida škoduje zdravju oz. povzroča raka. »Glifosat je varen proizvod, kar dokazujejo številne znanstvene raziskave,« je zatrdil Baumann.

Bayer je sicer novembra lani napovedal obsežno prestrukturiranje, v okviru katerega bo ukinil 12.000 delovnih mest. V načrtu je tudi prodaja nekaterih blagovnih znamk, kot sta Coppertone in Dr. Scholl's, odprodaja enote za veterino in prodaja 60-odstotnega deleža nemške družbe za servisne storitve Currenta. Popoln učinek ukrepov prestrukturiranja bo po Baumannovih besedah v celoti viden leta 2022.

Za letos Bayer načrtuje prodajo v višini 46 milijard evrov, kar prilagojeno za učinke gibanj menjalnih tečajev in sprememb v vrednosti naložb pomeni štiriodstotno rast. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pred odbitkom posebnih postavk naj bi nanesel 12,2 milijarde evrov. Bayer, katerega zadolženost znaša 35,7 milijarde evrov, bo po Baumannovih besedah v prihodnjih štirih letih za investicije namenil približno 35 milijard evrov, dve tretjini tega zneska bosta šli za raziskave in razvoj.