Po včerajšnjem zelo zgodnjem odhodu iz pripravljalne baze v Zrečah (že ob peti uri) proti Zagrebu, letalskem poletu do Amsterdama in avtobusnem potovanju do njegovega predmestja Almere so slovenski rokometaši popoldne opravili prvi trening v sodobni dvorani Topsportcentrum, kjer bo danes tudi tekma. Po dveh krogih v kvalifikacijah za EP 2020, ki ga bodo prvič gostile kar tri države (Švedska, Avstrija, Norveška), ima Slovenija že dve zmagi (Latvija, 27:21; Estonija, 31:20), Nizozemska pa po eno zmago (Estonija, 35:25) in poraz (Latvija, 29:25).

Nizozemci samo enkrat na velikem tekmovanju

Nizozemska še nikoli ni nastopila na evropskem prvenstvu ali olimpijskih igrah, od njenega edinega nastopa na velikih tekmovanjih (svetovno prvenstvo v takratni Zahodni Nemčiji) pa je minilo že 58 let. Selektor Veselin Vujović se zelo dobro zaveda, da je Slovenija danes in v nedeljo v vlogi absolutnega favorita: »Glede na kakovost, igralski kader, rokometni rating in uspehe na velikih tekmovanjih je to povsem logično. Naš cilj je jasen – dve zmagi, vse drugo bi bila katastrofa. Z dvema zmagama bi si skoraj zagotovo že predčasno zagotovili uvrstitev na prvenstvo in miren junijski zaključek kvalifikacij proti Latviji in Estoniji.«

Vujović opozarja, da je njegova ekipa zaradi poškodb in bolezni malce zdesetkana, reprezentanti pa precej utrujeni po napornih klubskih obveznostih. »Toda to ni in nikoli ne sme biti naš in moj alibi. Če smo resna reprezentanca – in jaz mislim, da to vsekakor smo, – moramo kljub tem dejstvom dvakrat premagati Nizozemce. Majhna težava je mogoče v tem, da so igralci v glavah že vnaprej prepričani, da smo boljši in da bodo z njimi opravili z levo roko. Na enak način, toda v drugo smer, razmišljamo tudi pred tekmami z velesilama, kot sta na primer Danska in Francija. Zato bi morali spremeniti način razmišljanja in v vsako tekmo iti maksimalno angažirano, resno in motivirano,« dodaja Vujović.

Vujović danes brez Zormana

Selektor na današnji tekmi na klopi ob sebi ne bo imel novopečenega pomočnika Uroša Zormana, ki je tudi pomočnik klubskega trenerja Talanta Dušebajeva v Kielcah. Zorman je prišel na zbor v Zreče, a se je moral že naslednji dan vrniti na Poljsko, kajti Dušebajev si je med reprezentančnim premorom vzel krajši dopust in strokovno plat kluba začasno prepustil Slovencu. Zorman se bo reprezentanci znova pridružil v petek, ko se vrne z Nizozemskega, in bo z njo ostal do konca nedeljske tekme v Celju. Bo pa z reprezentanco seveda ves čas Blaž Janc, desnokrilni član Kielc, je bil eden izmed šestih slovenskih reprezentantov, ki zaradi klubskih obveznosti niso zamudili nedeljskega zbora v Zrečah. »Nizozemci so vsaj na papirju naši najmočnejši tekmeci v boju za prvo mesto v skupini. Čeprav nimajo igralca vrhunske kakovosti, jih krasijo kolektivni duh, borbenost in srčnost. Računam na dve zmagi, ki bi nam prinesli prvo mesto v skupini in tudi boljše izhodišče pred žrebom skupin za evropsko prvenstvo.«

Skupina 4, tretji krog, danes ob 19.30: Nizozemska – Slovenija, Estonija – Latvija, vrstni red: Slovenija 4, Nizozemska in Latvija po 2, Estonija 0.