Kaja Juvan in Nika Radišić sta bili glavni slovenski teniški junakinji zadnjih dni. Nika Radišič je v Antalyi osvojila svoj prvi turnir ITF. V Turčiji je na turnirju z nagradnim skladom 15.000 ameriških dolarjev po dveh urah in pol v finalu s 6:3, 4:6, 7:6 (5) premagala Juki Naito. Japonka je bila v zadnjem obdobju v dobri formi, saj je v zadnjem mesecu v Antalyi osvojila podobno močan turnir, še dvakrat pa je bila finalistka. Osemnajstletna Primorka je bila doslej na turnirjih W15 dvakrat polfinalistka.

Še uspešnejša je bila na Sardiniji Kaja Juvan. Osemnajstletna Ljubljančanka je danes (v nedeljo je padal dež) v Santa Margariti di Puli v finalu gladko odpravila Alexandro Cadantu. Romunka je pri zaostanku z 1:6, 0:3 dvoboj predala, slovenska igralka pa je osvojila osmi naslov na turnirjih W25 in prvega letošnjega. Kaja Juvan je na zmagoviti poti premagala pet igralk, edini niz pa je izgubila v polfinalu proti Jil Teichmann ter se ji maščevala za poraz v finalu pred enim tednom. Švicarka je s Sardinije odpotovala v Lugano, kjer je na močnem turnirju na pesku prejela povabilo organizatorjev.

Na najnovejši svetovni lestvici je Kaja Juvan napredovala na 160. mesto in dosegla najvišjo uvrstitev v karieri. Tamara Zidanšek na 67. mestu ostaja najvišje uvrščena Slovenka, članici elitne stoterice pa sta še Polona Hercog na 89. mestu in Dalila Jakupović na 90. Vse tri igralke bodo imele jutri naporen delovni dan. Polona Hercog se bo v Luganu pomerila z drugo nosilko Carlo Suarez Navarro, tekmica Dalile Jakupović v Bogoti bo Romunka Irina Maria Bara, Tamaro Zidanšek pa bo v Kolumbiji na drugi strani mreže čakala Rusinja Irina Hromačeva, sicer partnerica Dalile Jakupović med dvojicami.

Na vrhu svetovne lestvice pri ženskah je precej izenačeno. Prva igralka sveta ostaja Naomi Osaka, potem ko Romunka Simona Halep v Miamiju ni izkoristila priložnosti, da bi s turnirsko zmago prehitela Japonko. Čehinji Petra Kvitova in Karolina Pliskova na tretjem in četrtem mestu, Nemka Angelique Kerber na petem ter Ukrajinka Jelena Svitolina na šestem pa imajo vse več kot 5000 točk, kolikor jih ima tudi vodilna Osakova.

Na najmočnejšem ženskem turnirju prejšnjega tedna v Charlestonu je zmagala domačinka Alison Keys. Američanka je bila v finalu s 7:6 (5), 6:3 boljša od Danke Caroline Wozniacki. Turnir na trdi podlagi v Monterreyu pa je osvojila Garbine Muguruza. Španka je za ubranitev lanske zmage v finalu premagala Belorusinjo Viktorio Azarenko, ki je pri zaostanku z 1:6, 1:3 dvoboj predala.

Danes bo svoje znanje na pesku pokazal tudi najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene, ki je na današnji svetovni lestvici ubranil 68. mesto. V uvodnem krogu turnirja v Marakešu se bo pomeril s sosedom na svetovni lestvici Francozom Benoitom Pairejem, ki ima za seboj večjo kilometrino na turnirjih s peščeno podlago. Francoz je namreč že odigral dva turnirja. V Španiji je bil finalist, v Franciji pa je izgubil v uvodnem krogu.