Po domačem spodrsljaju Olimpije, ki je v 25. krogu slovenske nogometne lige proti Rudarju iz Velenja vknjižila drugi remi v spomladanskem delu, v taboru vodilnega Maribora znova dihajo nekoliko lažje. Vijolični imajo po zmagi na zahtevnem gostovanju v Kranju proti Triglavu pred Ljubljančani znova deset točk naskoka.

Največji hiti za zmago v Kranju

Maribor je najboljša skupina, ko igra z največjimi hiti. Ko ne eksperimentira z »novimi komadi«. Darko Milanič je še pred petkovo potjo v Kranj sicer izpostavil, da se ne smejo zanašati na to, da bo Saša Ivković po kotu zabil do desete minute. Ta je svoj sedmi gol v Kranju zabil le štiri minute kasneje. Vrnil se je Jan Mlakar. Hiter, učinkovit, talentiran. Deseti gol. In nazaj se je vrnil Amir Dervišević. Trinajsta in štirinajsta asistenca. Kot se je še prej pobral Triglav, izenačil in živciral vijoličaste. Nadaljevala se je mariborska kalvarija s sodniki, uspešna sobota ima zaradi izključitve Milaniča grenak priokus. Ali z besedami Saše Gajserja, pomočnika Milaniča: »Tekmo smo sami naredili nervozno, ker bi jo lahko že prej obrnili v svojo korist.«

Kljub začetnemu udarcu skakalca Roberta Kranjca orli niso poleteli, vsaj ne na glavo. So pa imeli precejšnje težave v zadnji vrsti. »Triglav je zanimiva ekipa: v napadu ena boljših, v obrambi pa bolj tako tako,« je vljudno ocenil Gajser. Triglav nima slabe obrambe, vendar napad je po trdem boju in gneči po kotu še četrtič na šesti tekmi moral loviti zaostanek. »Maribor spoštujemo, na igrišču pa nobenega,« je lahko ponavljal Dejan Dončić. Triglav je izenačil, ker je Tilen Mlakar precizno našel Luko Majcna. Enajsti gol kranjskega kapetana, ki poudarja, da je pri 29 letih ugotovil, da je nogomet proces in ne cilj. Gorenjci so pred dobro zapolnjenimi tribunami šli takoj po drugega, Dončić tega ni želel, toda fante je razumel. Maribor je to nemudoma izkoristil, ko je Dervišević ponudil možnost Mlakarju, da pokaže, kako zelo je manjkal v napadu. »To je ta kvaliteta, ne nazadnje je klub v Angliji zanj plačal kar nekaj denarja. Fenomenalna kvaliteta,« ga je pohvalil Gajser. Maribor je imel dovolj priložnosti (Zahović, Cretu), da bi tekmo sam odločil pred koncem, toda tretjega gola to pomlad znova ni dočakal.

Nemudoma zatem, ko je Mlakar zabil za zmago, je bil Milanič izključen, še se je vlekla situacija, ko Asmir Sagrković ni ukrepal po padcu in protestih Luke Zahovića. Kaj je Milanič rekel sodniški ekipi? »Nič kaj takega. Nogomet je igra živcev, emocij, včasih nekdo kaj reče, Darko pa tokrat ni rekel nič kaj takega.«

Šov Milana Tučića v Stožicah

Nogometaši Olimpije so se po polfinalni pokalni zmagi v Kidričevem pri Aluminiju proti predzadnjemu Rudarju nadejali treh točk, a se na koncu morali zadovoljiti zgolj z eno. V uvodnih minutah je sicer kazalo na bistveno drugačen razplet, saj so Ljubljančani potrebovali le šest minut, da so s sedmim golom Roka Kidriča v sezoni prebili najslabšo obrambo lige. Ta je pred prihodom v Stožice prejela kar 55 zadetkov, a danes vseeno pustila boljši vtis kot Olimpijina, ki sta jo večji del obračuna uspešno prebijala Milan Tučić in Dominik Radić. Predvsem na račun omenjenega dvojca je imel Rudar v prvem polčasu celo več strelov proti nasprotnikovim vratom, a se po zgrešeni enajstmetrovki Radića in uspešno izvedeni Roka Kronavetra na drugi strani na odmor odpravil z dvema goloma zaostanka.

»Bil sem razočaran in žalosten, da žoga tudi z enajstmetrovke ni hotela v gol,« je oceno prvega polčasa podal trener Rudarja Almir Sulejmanović. Po končanih prvih 45 minutah je besno odkorakal v slačilnico, njegov gnev pa so očitno občutili tudi njegovi igralci. Ti so v nadaljevanju v napadu zaigrali bolj učinkovito in z golom Tučića znižali zaostanek. A to je bil le začetek težav Olimpijinih branilcev z gostujočim napadalcem. Po drugem golu Kidrića za 3:1 v 67. minuti je 22-letnik vrnil udarec le dve minuti pozneje, ko je pobegnil Janu Andrejašiču, neodločnost domačega rezervista pa zopet kaznoval v 79. minuti, ko je s približno 15 metrov žogo poslal v desni zgornji kot za končnih 3:3.

Tučić je s tem svoji ekipi zagotovil šele šesto točko na gostovanjih v letošnji sezoni, obenem pa postal prvi nogometaš po letu 2003 in Damirju Pekiču, ki je proti Olimpiji vpisal hat-trick. »Mislim, da smo odigrali dobro. Vztrajali smo do konca in dokazali, da lahko gol dosežemo tudi mi in ne le Olimpija. Moji zadetki so plod dela celotne ekipe, zato gre zahvala tudi mojim soigralcem,« je za Televizijo Slovenija dejal Milan Tučić.

»Točka Rudarja je zaslužena. Od prve minute se je videlo, da nismo bili pravi. Izgubljali smo žoge in dvoboje, a kljub temu vodili z 2:0. Igra nam ni stekla, nismo bili dinamični, zato sem zelo razočaran. Potrebna bo temeljita analiza, kaj smo narobe počeli pred tekmo in med njo,« pa je povedal trener Olimpije Robert Pevnik.