Otrok, rojen leta 2016, lahko pričakuje, da bo živel 72 let, medtem ko je za otroke, rojene leta 2000, veljalo, da lahko pričakujejo 66,5 leta, je razvidno iz letnega statističnega poročila o zdravju po svetu.

V omenjenem obdobju se je znatno znižalo število smrti med otroki, mlajšimi od petih let, zlasti v podsaharski Afriki. Zaznati je občuten napredek v boju proti malariji, ošpicam in drugim nalezljivim boleznim.

Prav tako se je pričakovana življenjska doba zvišala zahvaljujoč napredku v boju proti virusi hiv oz. aidsu, ki je zlasti v 90. letih prejšnjega stoletja pustošil po precejšnjem delu črne celine.

Kljub napredku v revnejših državah pa WHO opozarja na velike razlike v pričakovani življenjski dobi med razvitimi državami in državami v razvoju.

Kot je razvidno iz poročila, ljudje v državah z nižjimi dohodki v povprečju živijo 18 let manj od tistih v državah z višjimi dohodki. V Lesotu tako ljudje v povprečju živijo 52 let, v Srednjeafriški republiki 53, medtem ko v Švici živijo 83 let in na Japonskem celo več kot 84 let.

Medtem ko v bogatejših državah ljudje umirajo stari, pa je skoraj tretjina umrlih v revnejših državah otrok, mlajših od petih let.

Ženske imajo več možnosti za dolgo življenje

WHO je prvič pripravil tudi statistiko o zdravju glede na spol. Ta jasno pokaže, da imajo ženske več možnosti za dolgo življenje kot moški.

Na globalni ravni lahko dekleta, rojena leta 2016, pričakujejo 74,2 leta življenja, fantje pa 69,8 leta. Eden od razlogov za daljše življenje je, da očitno bolje uporabljajo dostopno zdravstveno oskrbo, ocenjuje WHO.

Ob rojstvu je več možnosti, da so otroci moškega spola kot ženskega. Letos pričakujejo, da se bo rodilo 73 milijonov fantov in 68 milijonov deklet.

V splošnem statistika kaže, da se je pričakovana življenjska doba zvišala v večini držav, zlasti znatno denimo v Eritreji. Tam lahko ljudje pričakujejo, da bodo živeli 22 let dlje od 43 let, kolikor so lahko pričakovali tisti, ki so se rodili leta 2000. V Siriji pa se je medtem pričakovana življenjska doba znižala skoraj za desetletje, in sicer s 73 let leta 2000 na 63,8 leta v letu 2016.