V skupaj 59 državah bo pričakovana življenjska doba v letu 2040 presegla 80 let. V povprečju pa se bo pričakovana življenjska doba po vsem svetu podaljšala za pet let - s 73,8 leta v letu 2016 na 77,7 leta v letu 2040, kaže študija raziskovalnega inštituta IHME pri univerzi v Washingtonu, objavljena v strokovni reviji The Lancet.

Pričakovana življenjska doba v Španiji bo leta 2040 skoraj 85,8 leta, ta država, ki je trenutno na četrtem mestu, pa bo tako s prvega mesta izrinila Japonsko s pričakovano življenjsko dobo 83,7 leta, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Iz nje izhaja tudi, da bosta leta 2040 dve največji ekonomiji sveta dejansko zamenjali mesti, ko gre za pričakovano življenjsko dobo. ZDA bodo s 43. padle na 64. mesto (s pričakovano življenjsko dobo 79,8 leta), kar bo največji padec med razvitimi državi. Medtem se bo Kitajska z 68. povzpela na 39. mesto (s pričakovano življenjsko dobo 81,9 leta).

Poleg ZDA bodo nazadovale tudi Kanada, Norveška in Avstralija

Raziskovalci so ugotovili tudi, da bodo poleg ZDA tudi nekatere druge države nazadovale, ko gre za pričakovano življenjsko dobo, med njimi Kanada, ki bo po ocenah padla s 17. na 37. mesto, Norveška z 12. na 20. in Avstralija s petega na 10. mesto. Bo pa na drugi strani na primer Portugalska s 23. napredovala na peto mesto, Poljska z 48. na 34. mesto, Turčija pa s 40. na 26. mesto.

Na repu lestvice, s pričakovano življenjsko dobo, nižjo od 65 let, bodo leta 2040 z izjemo Afganistana zgolj države podsaharske Afrike, med njimi Srednjeafriška republika, Lesoto, Somalija in Zimbabve, in manjše države v tihomorskem otočju. Podobnemu stanju smo priča tudi sedaj. »Neenakosti bodo še naprej velike,« je to komentiral direktor IHME Christopher Murray.

V Sloveniji se bo glede na raziskavo v letu 2040 pričakovana življenjska doba za oba spola podaljšala nekje do 85 let.

Raziskava med drugim navaja, da bodo v prihodnjih dveh desetletjih glavni odločevalci, ko gre za pričakovano življenjsko dobo, povezani z boleznimi, na katere vpliva življenjski slog. Gre za visok krvni tlak, prekomerno telesno težo, visok krvni sladkor ter porabo alkohola in tobaka. Sledi jim onesnaženje zraka.

Med vzroki za prezgodnjo smrt bodo poleg poškodb tako v letu 2040 na splošno pred nalezljivimi vse bolj prednjačile nenalezljive bolezni. Temu premiku je sicer svet priča že zdaj.