V skladu z alžirsko ustavo sta oba domova parlamenta zadolžena, da v primeru predčasnega prenehanja mandata predsednika države na njegovo mesto imenujeta predsednika zgornjega doma, narodnega sveta. To je 77-letni Abdelkader Bensaleh, ki je že pred torkovim odstopom Abdeaziza Buteflike s predsedniškega položaja prevzel del njegovih dolžnosti. Najbolj opazno je to storil s sprejemanjem tujih državnikov, potem ko se Buteflika po možganski kapi leta 2013 in ponovni izvolitvi leto dni kasneje praktično ni več pojavljal v javnosti.

Ker velja Bensaleh za velikega podpornika Buteflike in je do zadnjega zagovarjal njegovo še peto kandidaturo, ne uživa zaupanja med politično opozicijo in protestniki, ki so po več mesecih izsilili predsednikov odstop. Zato ostaja v Alžiriji vprašanje demokratične tranzicije in poštenih volitev na široko odprto.

Od novinarja do v. d. predsednika

Bensaleh, ki se je po nekaterih domnevah rodil v Maroku in naj bi alžirsko državljanstvo prevzel pri 24 letih, je bil po poklicu najprej novinar. Med alžirsko državljansko vojno v letih 1994–1997 je bil predsednik nacionalnega tranzicijskega sveta. Po uvedbi večstrankarskega sistema je bil kot član demokratičnega narodnega zbora najprej predsednik spodnjega doma parlamenta, od leta 2002 pa je na sedanjem položaju predsednika zgornjega doma. Njegova najpomembnejša naloga bo zdaj pripeljati Alžirijo do predsedniških volitev, ki morajo biti izpeljane v 90 dneh, potem ko so bile prvotno predvidene za 18. april.

Dvomi o dejanski tranziciji

Protesti, ki so se začeli po februarski objavi, da se Buteflika poteguje še za peti predsedniški mandat, so slednjega prisilili, da se je najprej odpovedal kandidaturi, vendar je obenem začasno preklical volitve, kar je navajalo k sklepu, da skuša ostati na oblasti po preteku sedanjega mandata konec tega meseca. Nezadovoljstvo Alžircev se je zato še stopnjevalo, Butefliko je zapustila poleg vladajoče stranke še njemu do zadnjega zvesta vojska, tako da je bil praktično prisiljen odstopiti. To je v torek tudi storil s predajo odstopne izjave vodji ustavnega sveta Tajebu Belaizu.

Začasni predsednik Bensaleh in že nekoliko preoblikovana vlada se ne moreta nadejati mirnega obdobja v času do volitev. »Za nas je najpomembneje, da ne sprejmemo te (začasne) vlade,« je za Reuters poudaril Mustafa Bučači, eden protestnih vodij, in napovedal nadaljevanje mirnih demonstracij. Še odmevnejša je izjava Alija Benfisa. Bivši alžirski premier in vodja vladajoče Nacionalne osvobodilne fronte (FLN), ki jo je zapustil po neuspešni kandidaturi proti Butefliki leta 2004 in kot neodvisni predsedniški kandidat ostal praznih rok (ob očitanih volilnih prevarah), je namreč dejal, da bi morali predsednikovemu odstopu slediti tudi odhodi Bensalaha, začasnega premierja Nuredina Beduja in vodje ustavnega sveta Belaiza. Protestniki še zlasti v začasnem predsedniku vlade in dosedanjem notranjem ministru Beduju vidijo poskus vladajoče klike, ki državi vlada od osamosvojitvene vojne naprej, da z volilnimi prevarami ohrani oblast in skorumpiran režim tako imenovanih »le pouvoir« (močnih). S to besedo javnost označuje veterane alžirske osvobodilne vojne, tajkune in visoke funkcionarje vladajoče FLN.